Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 28.02.2019.| 17:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sa mazutom otišao i zagađeni vazduh iz Banjaluke - Sistemom daljinskog grejanja potrošnja mazuta u 2018. bila svega 1%

Banjaluka (Foto: Andrej Andic/shutterstock.com)
Grad Banjaluka ove zime je bio jedan od retkih u BiH koji nije imao problema s aerozagađenjem jer su građani u proteklih sto dana udisali uglavnom vazduh prve klase, pokazuju podaci dostupni na sajtu Gradske uprave.

Odredbama Zakona o zaštiti vazduha prva kategorija vazduha je čist ili neznatno zagađen vazduh, gde nisu prekoračene granične vrednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju.

Prema merenjima koja se vrše svakodnevno, vazduh je u samo deset dana tokom cele zime bio u drugoj kategoriji, ali nijednom nisu prekoračene tolerantne vrednosti nijedne zagađujuće materije.

Mnogi smatraju kako su dobri rezultati ostvareni pre svega zbog činjenice da je grad zamenio energent kojim se zagrejava sistem daljinskog grejanja.

Prema raspoloživim podacima, Banjaluka je od grada koji je bio potpuno ovisan o fosilnim gorivima, odnosno mazutu, za šest grejnih sezona došla do toga da ga gotovo uopšte ne koristi.

Ove sezone je planirano da u ukupnoj proizvodnji toplotne energije u sklopu sistema daljinskog grejanja potrošnja mazuta učestvuje sa 8%, ali ga je potrošeno tek oko 1%, rečeno je za Nezavisne u preduzeću Eko-toplane.

Sa druge strane, gradovi poput Sarajeva, Tuzle, Goražda, Kaknja, Banovića ne mogu se pohvaliti takvim rezultatima s obzirom na to da je vazduh tokom zimskih meseci bio nezdrav, pa čak i opasan po zdravlje ljudi, a što se nastavilo i u ovim danima.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako sve podatke ipak treba uzeti s rezervom zbog načina na koji se vrši monitoring i nedostatka objektivnih parametara.

- Bez obzira na to, zamena energenta i prelazak sa mazuta na drvnu sečku Banjaluci su sigurno doneli bolji kvalitet vazduha - kazao je Vedad Suljić, direktor Regionalnog centra za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC).

Prema njegovim rečima, za povećanje kvaliteta vazduha ne postoje kratkoročne mere, već treba razmišljati dugoročno.

- Za korenite promene i bolji kvalitet vazduha, a koji zaslužujemo kroz osnovna ljudska prava, neophodno je da se uradi mnogo više. Jedna od mera je povećanje energetske efikasnosti, a koja će smanjiti upotrebu svih energenata - ocenio je on.

Nezavisne podsećaju, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, na globalnom nivou po pitanju aerozagađenja od BiH gora je samo situacija u Severnoj Koreji, a svake godine po tom osnovu u zemlji umre oko 3.500 ljudi.

Zagađenje vazduha u BiH proguta 21,5% bruto društvenog proizvoda kroz smanjenu produktivnost ljudi i troškove lečenja bolesti uzrokovanih zagađenim vazduhom.

Grejna sezona Biomasa Mazut

2013/2014. 0% 100%

2014/2015. 11% 89%

2015/2016. 12% 78%

2016/2017. 12% 78%

2017/2018. 46% 54%

2018/2019. (Planirano) 92% 8%

2018/2019. (Ostvareno) 99% 1%

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.