NavMenu

Poreski savetnik luksuz ili potreba - Održani 18. Networking Day poslovni susreti

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.02.2019. 15:21
Komentari
Podeli
Poresko savetovanje, računovodstvo i revizija bitna su stavka za svaku firmu, a da li se tome posvećuje dovoljno pažnje bila je tema 18. Networking Day poslovnih susreta, koji su održani u 26. februara u beogradskoj Vili Jelena.

Irena Lalić je sa svojim gostima pokušala da odgovori na pitanje da li je poreski savetnik - luksuz ili potreba.

Filip Kovačević, viši rukovodilac u Sektoru za poreski konsalting kompanije Deloitte, objasnio je da poreski savetnik može bitno uticati na poslovni potencijal privrednog subjekta.

- Neophodno je imati poreskog savetnika kada se pokreće biznis i kada se pojavljuju specifične situacije, s druge strane, ako već imate ozbiljan poslovni model i brojne transakcije onda vam je poreski savetnik preko potreban konstantno - rekao je Kovačević.

On je naglasio da dobrog poreskog savetnika karakterište širina i mogućnost da sagleda situaciju i sa pravne i sa ekonomske strane. Kovačević je takođe dodao da izbor poreskog savetnika ne zavisi od delatnosti firme.

- Poreski savetnik daje savete u vezi sa porezima, analizira poslovanje, ugovara i transakcije iz poreske perspektive, pomaže u vezi sa strukturiranjem kako društva, tako i transakcija koje društvo vrši, obavlja poreske provere po zahtevu i nalogu klijenata, a može i da sastavlja i podnosi poreske prijave u ime i za račun klijenata - zaključio je Kovačević.

On je rekao još da je poslovno okruženje u Srbiji dobro, da porezi nisu preveliki u odnosu na zemlje EU, ali da problemi i dalje postoje. Kovačević je podsetio na problem koji se desio 18. januara kada su se podnosile poreske prijave, a sistem online slanja stao, pa su "ljudi sedeli ceo dan u kancelarijama i pokušavali da pošalju poreske prijave".

Biljana Lazarević, poslovni konsultant Casa Forte sa višegodišnjim menadžerskim i preduzetničkim iskustvom, rekla je da iz iskustva zna da donosioci odluka u malim i srednjim preduzećima uopšte nisu svesni kako se njihove odluke reflektuju na finansijske izveštaje.

- Oni obično pokušavaju to retroaktivno da reše, zato smo mi napravili u saradnji sa Univerzitetom Singidunum aplikaciju Coin & Fund koja može da im predoči kako te odluke utiču na njihovo poslovanje. Od ove aplikacije korist bi mogle da imaju i banke - kaže Lazarević.


Ona je objasnila da su preduzetnici svesni da neke njihove transakcije imaju poresku konsekvencu, samo što oni prvo to naprave, pa tek onda dođu da se savetuju.

Rad sa preduzetnicima na ovoj temu fokus je i Privredne komore Srbije. Direktorka sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić rekla je da će prvi put ove godine 4. marta organizovati dan otvorenih vrata.

- Dan otvorenih vrata održavaće se svakog meseca, a u ponedeljak će na ovom događaju biti predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje. Cilj nam je da se zainteresovanim preduzetnicima predstave programi finansijske podrške u 2019. - rekla je Simanić.

Svoja poslovna iskustva i primere iz prakse prenela je i Snežana Obradović, vlasnica preduzeća Aledjo, nekadašnji knjigovođa koja je svoj poslovni izazov pronašla u poslu obrade metala.

Partneri skupa bili su kompanije Deloitte i Telekom Srbija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.