Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.02.2019.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija Novosti nije više u blokadi - Usvojen UPPR

(Foto: Youtube)
Kompanija Novosti nije više u blokadi, pošto što je juče, 27. februara, stupio na snagu Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Podsetimo, Privredni sud u Beogradu je u januaru 2018. godine doneo Rešenje o usvajanju UPPR-a Kompanije Novosti kojim se obustavlja stečaj ove medijske kuće, o čemu je UNS pisao.

Prema UNS-ovim saznanjima, ukupni dugovi Kompanije Novosti prema 263 poverioca sa kamatama iznose oko 1,5 milijardi dinara. Najveći dug je prema štampariji Borba, koja je u većinskom vlasništvu države, a iznosi oko milijardu dinara.

Najvećim poveriocima dug će biti namiren u 120 mesečnih rata, sa početkom otplate odloženim za dve godine, bez kamate i valutne klauzule.

Rešenjem UPPR-a predviđen je i otpis kamata i mogućnost da najveći poverioci potraživanja pretvore u kapital Novosti.

Inače, račun Kompanije Novosti blokiran je zbog "duga iz 2009. godine, kada nisu podmirene obaveze prema državi, doprinosi za poreze i zarade u visini 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV".

"Sa kamatama to je 284 miliona dinara", navele su tada Novosti. Ovaj dug je petina ukupnog duga, koji Kompanija Novosti ima prema poveriocima.

Inače, štamparija Borba, iako godinama najveći poverilac Kompanije Novosti, do pokretanja UPPR-a, nije blokirala račun ove kompanije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.