Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.02.2019.| 12:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Atlantic grupa u 2018. od prodaje prihodovala 701 mil EUR - Rast na tržištu Srbije 5,3%

Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Atlantic Grupa je u 2018. godini ostvarila prihod od prodaje od 701 mil EUR, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja organski rast od 4,2%, dok je nominalni rast od 0,3% rezultat prošlogodišnje prodaje proizvodnje sportske hrane belgijskom partneru i izostanka s tim povezanih prihoda od uslužne proizvodnje, saopšteno je iz kompanije.

Kako je navedeno, na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su uticali delikatesni namazi s rastom od 12,4%, pića s rastom od 7,5 i kafa s rastom od 3,5%, a kafa se takođe s 21,4% učešća i 150 mil EUR prihoda od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima.

Najznačajniji rast u distributivnom poslovanju ostvarila su tržišta Hrvatske s rastom od 12,4%, Srbije s rastom od 5,3% i Slovenija koja je rasla 4,1%.

U ukupnoj prodaji sopstveni brendovi čine 66,9%, brendovi principala u distribuciji 25,2%, a farmaceutski lanac Farmacia učestvuje sa 7,9%, navode iz Atlantic Grupe.

- Iz razvoja sopstvenog asortimana, ističu posebno se ističe Argeta, koja se nakon uspešnog pokretanja ugovorne proizvodnje u SAD-u godinu ranije, prošle godine etablirala kao mesni namaz broj jedan u Evropi. I svežena receptura i redizajnirana Cockta je ostvarila zavidne prodajne rezultate, s ukupnim rastom u HoReCa segmentu od čak 47%, a portfolio Atlantic Grupe proširen je ugovorima s kompanijom Mars na hrvatskom i Red Bull na tržištu Srbije, početkom saradnje s nemačkom kompanijom Hipp u Makedoniji, a sakompanijom Magdis iz Zagreba potpisan je ugovor o kupoprodaji društva Neva, vodećeg hrvatskog proizvođača kozmetike, koje okuplja poznate brendove Melem, Plidenta i Rosal - kaže se u saopštenju.

Predsednik Uprave Atlantic Grupe podsetio je da je grupacija u 2018. godini kao prvi izdavalac pristupila u vodeće tržište Zagrebačke berze, dobili smo prvu nagradu za najbolje odnose s investitorima, ali i za najveći godišnji rast cene akcija od čak 34,5%, što se odražava na najviši nivo tržišne kapitalizacije otkad se Atlanticovim akcijama trguje na Zagrebačkoj berzi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.