NavMenu

Resalta i Grad Ljubljana dobili prestižnu evropsku nagradu - Smanjili potrošnju energije u 48 zgrada

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.02.2019. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Resalta dobila je ovogodišnju nagradu Evropske komisije za najbolji projekat na polju energetskih usluga, zajedno sa Petrolom i gradom Ljubljana. Projekat energetske rekonstrukcije grada Ljubljana, najambiciozniji tog tipa u Jugoistočnoj Evropi, uspešno je smanjio potrošnju energije i emisiju CO2 u 48 zgrada, čime se svake godine uštedi 8.000 MWh energije. Emisija CO2 se svake godine smanjuje za 3.000 tona zahvaljujući implementiranim rešenjima u okviru energetske rekonstrukcije, što je ekvivalentno sadnji dodatnih 175.000 stabala.

European Energy Service Award (EESA) nagrađuje kompanije i projekte za izuzetne napore i dostignuća u energetskim uslugama. Dodeljuje je Evropska komisija i Berliner Energieagentur (BEA), a dodeljena je 20. februara na svečanosti u Briselu, u okviru Investicionog foruma Saveza gradonačelnika. Forum, organizovan u partnerstvu sa Evropskom komisijom, najveći je svetski pokret za lokalne klimatske i energetske akcije i okuplja više od 7.000 lokalnih i regionalnih vlasti iz 57 zemalja, kako bi zaustavio klimatske promene.

Priznanje Ljubljane kao prve evropske zelene prestonice, a sada i za uspeh ambicioznog projekta energetske rekonstrukcije, znači da će ona poslužiti kao primer i lider u energetskoj efikasnosti ne samo u Jugoistočnoj Evropi, već i širom Evrope.


- Resalta je vrlo zadovoljna što je učestvovala u neverovatnom poduhvatu potrebnom za ovaj projekat i što je on prepoznat i priznat čak na evropskom nivou. Rezultati koji su postignuti, u obimu koji se retko viđa u regionu ili čak i dalje u inostranstvu, dokaz su da je energetska efikasnost značajan i moćan alat koji ne treba zanemariti na putu ka održivom razvoju i postizanju ciljeva za 2020. godinu - saopštili su iz kompanije.

Grad Ljubljana je, posle uspeha prvog projekta, pokrenuo i drugi projekat za rekonstrukciju dodatnih 11 opštinskih zgrada. Resalta je ponovo, za ovaj projekat, ušla u konzorcijum sa Petrolom, kojem se ovoga puta pridružila Javna Razsvetljava, koja će se pobrinuti za sve rekonstrukcije rasvete.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.