NavMenu

Najznačajniji rimski kompleks u zapadnoj Srbiji - Arheološko nalazište Anine moglo bi da postane važan turistički centar

Izvor: Agroklub Četvrtak, 28.02.2019. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / JamesDeMers)
Arheološko nalazište Anine nalazi se selu Ćelije kod Lajkovca na površini većoj od 30 hektara. Za ovaj lokalitet se zna više od pola veka, ali su ozbiljnija istraživanja počela pre 15-tak godina kada je utvrđeno da je kompleks nastao krajem trećeg i početkom četvrtog veka nove ere i da predstavlja dosad najbolje očuvane ostatke ruralne arhitekture rimskog perioda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo završio je konzervaciju i restauraciju Rimske vile, a već su počeli i radovi na zaštiti ekonomskog dela kompleksa.

- Lokalitet Anine veoma je značajan za Kolubarski okrug, ali i šire. Pored stambenog dela, tu je i ekonomski deo koji je služio za skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Otkriveni su dobro očuvani ostaci šest prostorija, a zidovi su oko metar do dva visine. Do sada je urađena konzervacija tog rezidencionalnog dela vile, a sada sledi rekonstrukcija i zaštita ekonomskog dela i parterno uređenje oko objekata, a u trećoj fazi akcenat će biti da daljem istraživanju termi koje su otkrivene - kaže arheolog Radivoje Asić.


Život u Rimskom carstvu

Lokalitet prikazuje ne samo način života rimskog bogataša iz perioda sa kraja trećeg i početka četvrtog veka, već oslikava i veličinu ovog poljoprivrednog dobra iz tog vremena na teritoriji Srbije. Pored toga što se mogu videti dobro sačuvani tragovi arhitekture, dosta toga se može naučiti o organizaciji prostora, o uslovima stanovanja.

Ovde je sakupljano žito, obavljano je njegovo skladištenje i transport za velike gradove koji su postojali na teritoriji današnje Srbije. Žito i hrana odavde su dopremani i za vojsku koja se nalazila na granicama.

- Ovaj lokalitet je imao veliki ekonomski značaj, jer u to doba hrana nije mogla biti dopremana sa velikih udaljenosti, već se odavde transportovala do Dunava za stanovništvo i vojsku. Značaj ovog kompleksa je u pronalaženju terme, odnosno rimskog kupatila kojeg nema na ovim prostorima i koji predstavlja kulturni fenomen tog doba. Terme su omogućavala ljudima koji su tu živeli i radili, bez obzira na društveni status da koriste termalna kupatila za ličnu higijenu - dodaje Arsić.


Anine na raskršću puteva

Na lokalitetu Anine očekuje se da bi kompletan posao mogao biti završen u naredne dve do tri godine i da potom ovo značajno arheološko nalazište dobije i svoj publicitet i bude na mapi turističkih destinacija.

- Ovaj lokalitet značajan je ne samo za TO Lajkovac, jer kako dalje odmiču istraživanja i kako se otkrivaju novi detalji, smatramo da ima sve veći značaj i za Srbiju. U prilog tome je i činjenica da sve više dobijamo pozive iz regiona za učešće na konferencijama istorijskih gradova - objašnjava Milutin Ranković, direktor TO Lajkovac.

U vreme kada je nastao ovaj kompleks, ušće reke Ljig u Kolubari bilo je granica Šumadije, Tamnave i Kolubare. Ovo mesto je još tada, u III i IV veku bilo veoma značajno za snabdevanje Sirmijuma, koji je u hijerarhiji bio značajan grad rimske carevine, za Limese koji su se tada nalazili na našim rekama, a na ovom prostoru je kasnije počela da egzistira srpska despotovina.


- Ovaj prostor je bio raskrsnica puteva, kako kažu, dubrovačkih trgovaca koji su išli na trg u Nepričavu, a to je bilo srednjevekovno mesto nedaleko odavde - kaže Ranković.


Rimsko kupatillo - jedno od retkih na širem području

Ranković kaže da je pored rimske vile, otkriće kupatila veoma značajno, jer u ovakvom obimu očuvanosti ne postoji na teritoriji ne samo Srbije, nego i bivše Jugoslavije, a nema ih mnogo ni na teritoriji nekadašnjeg Rimskog carstva.

Ovaj lokalitet otkriva ne samo život tog vremena, već su pronađeni brojni artefakti koji mogu biti intresantni ne samo za đačke ekskurzije, već i za istraživače. Poznato je da ovakva mesta privlače stručnjake iz raznih oblasti, ali bi ovo moglo postati i stecište za putopisce, novinare, književnike, umetnike, a ima izuzetan značaj i laku pristupačnost. Sigurno je da zemlja još toga skriva, ali će zahvaljujući arheolozima dosta toga sigurno ugledati svetlost dana.

Danas, blizina autoputa i Ibarske magistrale daje prednost u odnosu na druga nalazišta i veliku šansu da Anine postanu turistički centar. Još je dug put do toga da ovo bude komercijalno mesto, ali u svakom slučaju ovo će u nekom budućem periodu donositi prihode.

Sredstva za istraživanja, konzervaciju i otkup zemljišta su veoma bitna jer bez toga nema pravog posla. Do sada su sredstva obezbeđivana od strane Opštine Lajkovac i Ministarstva kulture, a budući posetioci će pored arheološkog nalazišta Anine moći da vide i veoma stare manastire i crkve u neposrednoj blizini. Tu je i Spomen kosturnica Kolubarske bitke, tako da ceo prostor ima šta da ponudi posetiocima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.