NavMenu

Umetnički kampus biće izgrađen na Novom Beogradu, blizu Hotela Hyatt - Izdvojena sredstva za izgradnju zgrada nekoliko fakulteta

Izvor: Tanjug Četvrtak, 28.02.2019. 15:29
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da će umetnički kampus definitnivno biti izgrađen na Novom Beogradu, u bilizini Hotela Hyatt, na površini od 20.000 kvadrata.

Šarčević je istakao da je izgradnja infrastrukture fakulteta jedan od prioriteta Ministarstva na čijem je čelu i ukazao da je Vlada Srbije izdvojila sredstva za izgradnju zgrada nekoliko fakulteta, među kojima je i projektovanje i izgradnja umetničkog kampusa.

- Fakultet muzičke umetnosti je prioritet u izgradnji novog prostora, a sledeći na listi je Fakultet primenjene umetnosti - podvukao je Šarčević na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu.

Projekat umetnički kampus započet je izgradnjom Fakulteta dramskih umetnosti na Novom Beogradu, ali izgradnja objekata za Fakultet muzičke umetnosti i Fakultet primenjene umetnosti nije nastavljena, jer je na planiranom zemljištu došlo do promene vlasnika, a zamenu za taj prostor, država je ranije Univerzitetu umetnosti ponudila prostor na Topčideru.

Ministar kaže da je državnim sredstvima predviđena i izgradnja zgrada Geografskog fakulteta i Fakulteta bezbednosti, a da je za zgradu Biološkog fakulteta konačno rešenje da se započeta zgrada u Botaničkoj bašti sruši, a na njenom mestu izgradi nova od 5.900 kvadrata.

Među fakultetima koji će dobiti novu zgradu je i Fakultet organizacionih nauka, rekao je ministar, i naglasio da će Ministarstvo biti otvoreno i za predloge ostalih fakulteta gde se ukaže potreba za novim prostorom. Šarčević je kazao da je obezbeđivanje novog prostora važno i za proces internacionalizacije - dolazak stranih studenata u našu zemlju, koji je u toku.

Univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu, kaže on, nedostaje oko 2.500 studentskih ležajeva za internacionalizaciju.

- Proces internacionalizacije je pokrenut u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i Ministarstvom unutrašnjih poslova, radimo na svim aspektima - viza, državnim ugovorima, ali ne možemo da govorimo o internacionalizaciji dok ne potpišemo memoranudme i priznavanje diploma sa ciljnim zemljama - rekao je Šarčević.

Dodao je da su naša ministarstva prosledila materijal o internacionalizaciji na više od 60 naših diplomatskih predstavništva u svetu. Ministar je na sednici Saveta rekao da će se na javnoj raspravi uskoro naći Zakon o finansiranju visokog obrazovanja, koji će, kaže Šarčević, naše visoko obrazovanje učinimo dobrim izvoznim proizvodom i koji će smanjiti pritisak na "džep" studenata i njihove porodice.

Među zakonima koji će se uskoro naći na javnoj raspravi, najavljuje ministar, jesu i Zakon o studentskom organizovanju i Zakon o dualnim studijama.

- Mi smo dosadašnje reforme u preduniverzitetskom delu do sada 95% realizovali, i nadam se da ćemo i u zoni visokog obrazovanja ostvariti iste rezultate - podvukao je Šarčević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.