Izvor: Novosti | Sreda, 27.02.2019.| 16:12

Carska žilavka ponovo u vinogradima nekadašnje Titove vile kod Trebinja - Uskoro i vinska kuća

(Foto: Alexander Chaikin/shutterstock.com)
Nekadašnja Titova vila u Lastvi kod Trebinja dobija novi izgled, a u sastavu rezidencije nekadašnjeg predsednika SFRJ niče i vinograd autohtone sorte žilavka, i to na mestu poznatom kao Carski vinogradi.

Ugostiteljsko-turističko društvo Leotar pre nekoliko godina najavilo je milionsko ulaganje u ovaj objekat koji je bio urušen, a nakon što je sadašnjoj vili Lastva vraćen sjaj, krenuli su u nova ulaganja.

U samom dvorištu gradi se vinska kuća i bazen, već postoji ribnjak sa pastrmkom do kojeg protiče voda iz izvora, a sve će biti dodatno obogaćeno vinogradom žilavke, koja je sa tog mesta krajem 19. veka završavala na dvoru u Austrougarskoj, zbog čega su i nazvani Carski vinogradi.

- Vinograd smo zasadili pre tri godine i radi se o prepoznatljivom hercegovačkom brendu, čuvenoj sorti žilavka, koja je baš sa tog područja osvajala nagrade na sajmovima u Evropi pre više od 100 godina. Ovde sada imamo 2.640 čokota, na zvanično najboljem području u Hercegovini - rekao je Slavko Skulić, radnik u vili Lastva.

Obnova tog vinograda podstakla je i ostale vinogradare iz tog kraja da prošire svoje kapacitete, a prošla godina bila je zadovoljavajuća i kada su u pitanju prinosi i kvalitet.

- Ovo je mlad vinograd i zadovoljni smo rodom, a tek u ovoj godini očekujemo bolje rezultate. Drago nam je što se veći broj Carskih vinograda obnavlja, jer se radi o kraju odakle je vino išlo za Beč, zbog specifičnog i jedinstvenog ukusa - dodao je Skulić.

Iako je zimski period, za vinogradare nema odmora. U toku je rezidba, a ubrzo slede i ostali radovi.

- U vinogradu mora stalno da se radi i ne sme se nijednog trenutka zapustiti. Već smo obavili rezidbu, vremenske prilike nam idu naruku, tako da očekujemo još jednu dobro sezonu - istakao je Milutin Medan, radnik u vili Lastva.

Vila Lastva sagrađena je 1954. godine od korčulanskog i hercegovačkog kamena, kao rezidencijalni objekat tadašnjeg predsednika SFRJ, na površini od dva hektara. Vila je prepoznatljiva i iz TV serije Ranjeni orao, koja se snimala u Trebinju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.