Izvor: biznis.ba | Sreda, 27.02.2019.| 16:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro montaža vetroagregata za VE Podveležje kod Mostara - Potpisan ugovor sa konzorcijumom firmi Siemens Gamesa

(Foto: ekapija.com)
Generalni direktor Elektroprivrede BiH (EP BiH) Bajazit Jašarević i izvršni direktor za kapitalne investicije Senad Salkić u Sarajevu su sa predstavnicima konzorcija Siemens Gamesa (Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska) potpisali Ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vetroagregata vetroelektrane (VE) Podveležje, ukupne instalisane snage 48 MW, te Ugovor o petogodišnjem održavanju (LTSA) nakon puštanja u rad vetroelektrane.

U ime konzorcija Siemens Gamesa potpisnici su bili Viktor Ivanov Garbev, predsednik Uprave Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska, koji je lider konzorcija, i Mario Marčan, član Uprave.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Nemačke u BiH koji je istakao podršku Nemačke razvojnim projektima u energetskom sektoru.

– Podveležje nije samo prva vetroelektrana Elektropivrede BiH, nego je i jedna od prvih u Bosni i Hercegovini. Savezna vlada Nemačke i KfW su ponosni što finansiraju i savetodavno prate ovaj pionirski projekt – kazao je Sedat.

Rok za realizaciju prvog ugovora je 21,5 meseci, dok je rok za realizaciju LTSA ugovora pet godina od momenta puštanja u pogon vetroelektrane. Vrednost oba ugovora je oko 69 mil EUR, sa uključenim troškovima obezbeđenja osiguranja za povrat kreditnih sredstava (obezbjeđenje ECA garancije). Vetroelektrana se finansira kreditom Nemačke razvojne banke KfW i vlastitim sredstvima Elektroprivrede BiH.

Projekt je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od grada Mostara. Izgradnjom vetroelektrane značajno će se povećati udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u Elektroprivredi BiH. Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je oko 130 GWh.

Za ovaj projekt Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na 30 godina.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.