NavMenu

Nemački HIK završava halu u Sanskom Mostu - Probna proizvodnja elektro kablova kreće od marta

Izvor: Nezavisne novine Sreda, 27.02.2019. 16:06
Komentari
Podeli

(Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)
Probna proizvodnja u fabrici HIK SM u Sanskom Mostu, koja će proizvoditi električne kablove za svetsko tržište, počinje uskoro, a već početkom aprila očekuje se da počne finalna proizvodnja.

Investitor ovog projekta je nemačka kompanija HIK GmbH, a prema rečima izvršnog direktora firme Fikreta Topića, reč je o projektu čija je vrednost procenjena na 6 mil KM (oko 3 mil EUR).

- Praktično, okončani su radovi na izgradnji proizvodne hale koja se prostire na 3.000 kvadratnih metara korisnog prostora. U nekoj daljoj budućnosti, ako poslovne prilike budu povoljne, planira se izgradnja još jedne ovakve hale - kazao je Topić.

Prema njegovim rečima, u protekla tri meseca na obuci u Nemačkoj bilo je 20 radnika i oni su se obučavali na mašinama koje će uskoro biti dovezene i instalirane u proizvodni pogon u Sanskom Mostu.

- Radi se o vrlo sofisticiranoj i tehnički zahtevnoj proizvodnji kablovskih setova i elektroormara za najpoznatije svetske proizvođače električnih uređaja. Oko 80% radnih mesta predviđeno je za žene, jer se radi o poslovima spajanja tankih žica, gde je ženska ruka daleko preciznija od muške - kazao je Topić.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini planirano je zapošljavanje 50 radnika, a u narednoj godini isto toliko. On je dodao kako je važno napomenuti da se njihova sestra firma u Nemačkoj bavi proizvodnjom solarnih panela i fotonaponskih elektrana.

- Na fabrici u Sanskom Mostu imaćemo solarne panele koji će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe i već smo pokrenuli proceduru za to kod Elektrodistribucije BiH - kazao je Topić.

Zanimljivo je da je do ove investicije došlo zahvaljujući radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni u kompaniji HIK GmbH u Nemačkoj. Oni su nagovorili vlasnika kompanije, Bertolda Brentrapa, koji je planirao izmeštanje dela proizvodnje iz Nemačke, da to uradi u BiH.

Pomenuta kompanija poznati je proizvođač elektroopreme, a skoro 80% proizvodnje plasira na tržišta van granica Nemačke.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.