NavMenu

Drugi pokušaj prodaje fabrike Goša šinska vozila 28. marta 2019. - Neposredna pogodba pokazaće koliko tržište nudi za nekadašnjeg giganta

Izvor: eKapija Sreda, 27.02.2019. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Nekadašnji gigant u prozvodnji šinskih vozila, Goša FŠV (Fabrika šinskih vozila) u stečaju iz Smederevske Palanke, drugi put je stavljena na prodaju, nakon neuspelog pokušaja krajem decembra 2018. godine.

Tada jedini zainteresovani kupac, firma Želvoz 026, ćerka firma kompanije Victory solutions iz Beograda koja je kupila smederevskog remontera Želvoz, nije uplatio depozit, pa je prodaja putem javnog nadmetanja propala.

Na pitanje da li je poznato zbog čega firma Želzvoz 026 nije uplatila depozit iako je bila zainteresovana za kupovinu, Aca Mitić, stečajni upravnik Goše FŠV za naš portal kaže da "pretpostavlja da im je cena bila previsoka, te da će pokušati da kupe Gošu FŠV za manje para".

Početna cena na javnom nadmetanju iznosila je 335.091.707 miliona dinara, a sada se Goša Šinska vozila, kao pravno lice, prodaje putem neposredne pogodbe.

Na ovaj način prodaje su se, kako kaže Mitić, odlučili da bi se videlo šta će tržište da ponudi.

- Kod ove metode procenjena vrednost kompanije nije obavezujuća za budućeg kupca. On može da ponudi bilo koju cenu, ali ponudu mora da odobri Odbor poverilaca - objašnjava Mitić i dodaje da gigant svakako ne bi bio prodat "za džabe".

Inače, procenjena vrednost kompanije je 605.615.252 miliona dinara, a među najvažnijom imovinom su građevinski objekti u Smederevskoj Palanci (vagon hala, stolarnica, lakirnica, radionice, magacini i skladišta), kao i oprema, zalihe, udeli i akcije i licence i patenti.

Svi zainteresovani treba da otkupe prodajnu dokumentaciju, uplate depozit od 121.123.050 dinara i dostave ponudu u pisanom obliku, lično stečajnom upravniku u prostorijama muzeja Goša u Smederevskoj Palanci, na dan održavanja neposredne pogodbe.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 28. 3. 2019. do 11:45 časova, a ponude će biti otvorene istog dana u 12 časova.

Prema rečima Mitića, za kupovinu Goše zainteresovano je 16 firmi i pojedinaca, a on procenjuje da će ih se na dan zakazane prodaje pojaviti najviše 10, a jedan uplatiti depozit, jer je, kako kaže, za mnoge problem i dobijanje bankarske garancije za uplatu milionskog depozita.

Imovina koja je ponuđena na prodaju ista je kao i prilikom prvog oglasa, s tim što su sada, navodi Mitić, posebno oglašeni objekti koji zbog nerešenih pravno-imovinskih odnosa ne prodaju.

- To je urađeno kako kupac ne bi bio doveden u zabludu šta kupuje. U oglasu su navedene nepokretnosti koje nisu predmet prodaje u okviru pravnog lica i one će biti prodati naknadno, iz stečajne mase - istakao je Mitić.

Reč je o poslovnom prostoru i građevinskim objektima u Beogradu i Smederevskoj Palanci koji su, prema rečima Mitića, kao vanknjižno vlasništvo upisane u poslovnim knjigama čak tri kompanije - Goša Holding, Goša FOM i Goša FŠV.

- U toku je spor između te tri kompanije oko ovih objekata, a već u petak biće doneto rešenje za dva objekta - deo poslovnog prostora u Ulici Hajduk Veljkov Venac u Beogradu i građevinske objekte u Smederevskoj Palanci i oni će biti ponuđeni na prodaju - navodi Mitić za naš portal.

Detalje o novoj prodaji Fabrike Šinskih vozila Goša možete pogledati OVDE.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.