Izvor: eKapija | Sreda, 27.02.2019.| 09:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro rekonstrukcija beogradskog Pobednika - Tvrđava neko vreme bez svog obeležja

(Foto: shutterstock)
Uskoro će biti započeta rekonstrukcija spomenika Pobednik na Beogradskoj tvrđavi, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući na RTS-u.

Kako je istakao, doneta je odluka da se obezbedi novac za rekonstrukciju ovog spomenika koji, prema njegovim rečima, nije u dobrom stanju, prenosi Beoinfo.

- Urađene su analize i bio je poslednji trenutak da se krene sa tim poslom. Nakon što su sredstva obezbeđena, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda će obaviti taj posao u narednih nekoliko meseci. Spomenik će prvo biti uklonjen sa postolja, potom u potpunosti rekonstruisan, kao i postolje, a zatim vraćen kao što je slučaj bio sa Spomenikom zahvalnosti Francuskoj. Pobednik je postavljen 1928. godine i sada će konačno biti rekonstruisan i vraćen u stanje iz vremena kada je ovo kapitalno delo Ivana Meštrovića bilo postavljeno - istakao je zamenik gradonačelnika.

Podsetimo, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u oktobru je raspisao tender za projekat statičke sanacije spomenika Pobednika na Beogradskoj tvrđavi.

Vesić je najavio da će u narednih mesec dana početi i rekonstrukcija Velikog stepeništa, nakon rekonstrukcije Malog stepeništa koja je urađena prošle godine.

- Veliko stepenište, koje vodi upravo prema Pobedniku, takođe nije u najboljem stanju. Prvo će biti urađena rekonstrukcija stepeništa, dok će u drugoj fazi uslediti rekonstrukcija svega što se nalazi oko stepeništa. Takođe, u martu ili najkasnije početkom aprila počinjemo rekonstrukciju Sahat kule, a valja podsetiti da je Ali-pašino turbe već rekonstruisano, kao i Malo stepenište koje je projektovala Jelisaveta Načić. Polako uređujemo deo po deo Kalemegdana, koji predstavlja možda i najveće bogatstvo našeg grada - dodao je Vesić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.