Izvor: Klix | Utorak, 26.02.2019.| 12:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dogovorena trasa autoputa Sarajevo-Beograd - Pun profil preko Bijeljine, deonica od Sarajeva do Višegrada brzi put

(Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić usaglasili su se danas, 26. februara, o konačnoj trasi celine autoputa i brzog puta Sarajevo – Beograd.

- Usaglasili smo se da jedinstvena deonica bude zvanično predložena i biće ucrtana na kartu u narednih sedam dana, nakon čega će biti puštena na dalje usvajanje - rekao je Dodik na konferenciji za medije posle sastanka.

On je naglasio da je Turska spremna za investicije za jedan takav objekt. Kako je kasnije dodano, ostaje da se vidi na koji će način Turska biti uključena jer ostaje mogućnost dodatnog zaduživanja.

Ono što je sada važno, kaže predsedavajući Predsjedništva BiH, jeste da BiH ima usaglašenu trasu koju će predložiti Ankari.

- Mogu da kažem ta će se trasa kretati od Rače preko Bijeljine pa preko Brčkog i Lončara i spustiti se prema Sarajevu (preko Tuzle i Žepča, op.a.), odakle se ide na Pale, Rogaticu i Višegrad gde se pravi konekcija za Goražde, a sa Srbijom ćemo se spojiti kod Vardišta - objasnio je Dodik, prenosi Klix.

Deo između Sarajeva i Višegrada gradiće se u profilu brzog puta, dok deo u Federaciji ostaje na volju entitetskim vlastima.

Dodik je informisao novinare da ceo projekt košta blizu 3 mlrd EUR, a na cenu će uticati desetine tunela i mostova. On je podsetio da će Srbija svoj deo autoputa početi graditi u junu prema Kuzminu, odnosno između Beograda i Semberije.

Ono što je takođe bitno jeste pozitivna funkcija celine autoputa od Gradiške do Višegrada, a to je direktna konkurencija autoputu kroz Slavoniju.

- Ukoliko trasa od Bosanske Gradiške preko Doboja prema Sarajevu i Višegradu bude stavljena u funkciju autoputa, put od Ljubljane do Soluna bi bio kraći za 200 kilometara i to je šansa. A i deo odgovora za one koji budu protiv takve ideje - rekao je Dodik.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić pojasnio je da će deo autoputa u FBiH ići preko već planirane trase od Žepča preko Tuzle pa na Bijeljinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.