NavMenu

Najčudnije sportske discipline

Izvor: eKapija Utorak, 26.02.2019. 11:56
Komentari
Podeli
(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)
Sport nije samo takmičenje, rekreacija, gol, koš, trčanje i sagorevanje kalorija. Sport je pre svega fantazija, zabava, kreativnost i originalnost. Zato ljudi u različitim delovima sveta uvek izmišljaju nove neobične sportove, koji su pravi kontrast svetskim najpopularnijim sportovima kao što su fudbal, košarka, tenis, atletika, navodi se na sajtu Intersporta.

Nošenje bračnog partnera

Šta bi mogao biti najbolji dokaz bračne ljubavi kao nošenje žene? I to u pravom fizičkom smislu. Finci su ovo napravili u zanimljiv sportski poduhvat. Prenošenje bračnog partnera i prelazak različitih prepreka je aktivnosti koja je veoma popularna na severu Evrope. Slična ideja je osmišljena i u SAD-u. Pobednički par dobija zanimljivu nagradu u vidu piva, dobija se onoliko litara piva koliko par izdrži da prenese svog partnera, pored toga dobija se i novčana nagrada za učešće na Svetskom prvenstvu u Finskoj.

Boks šah

Teško je zamisliti u kombinaciji dve različite aktivnosti kao što su boks i šah. Itekako je moguće ova dva spoja ujediniti u jednu sportsku aktivnost. U bokserskom šahu rivali se kreću u jedanaest krugova borbe. U svih jedanaest rundi postoji jedna runda boksa, a sledeća je igra šaha. I tako do konačne odluke.

Kotrljanje sira

Na Copper’s Hillu u Velikoj Britaniji svake godine se održava sportska manifestacija pod nazivom kotrljanje sira. Događaj se odvija tako što se sa strme padine kotrlja sir koji se tradicionalno proizvodi u kružnom obliku. Iza njega trče takmičari, neki od njih se takođe kotrljaju. Prvi ko dođe u dolinu, kao nagradu dobija hleb od sira.

Čišćenje jaja

Jaja su veoma krha sportska oprema. Sa tim su bili upoznati kreatori ovog takmičenja. Ova aktivnost datira zapravo iz niza uskršnjih proslava. Različite verzije ovog takmičenja organizovane su u različitim evropskim zemljama. U Velikoj Britaniji sveštenik deci daje tvrdo kuvano jaje, oni koji ga zadrže u rukama kada sat otkuca pola dana, mogu ga zadržati. U Nemačkoj, deca su bacala jaja na zemlju u nadi da se neće polomiti. Nešto slično se dečavalo i u Holandiji, gde su deca međusobno prodavala jaja. Novi vlasnik je uvek ispuštao jaje na pod, ukoliko se jaje ne polomi, morao ga je vratiti starom vlasniku.

Podvodni hokej

Pored hokeja na travi i ledu, tu je i podvodni hokej zvani Octopush . Ovo se događa na dnu bazena, gde su takmičari opremljeni samo perajama, maskama, i respiratorima. To znači da moraju ploviti vazduhom na površinu. U ruci drže malu polugu, kojom pokušavaju da vrate loptu u suprotan pravac. I nećete verovati od 1980-te, svake godine se organizuje Svetsko prvenstvo.

Sepak Takraw

Na jugu Azije, prisutan je kućni sport koji je svojevrstan hibrid između fudbala i odbojke. Zove se Sepak Takraw. Od ukupno tri tima, dva igraju na terenu, koji je ograničen na pola metra. Igraju sa loptom od palminog lišća, koja ne sme da padne na zemlju. Igrači su prave akrobate i virtuozi koji izvode poteze kojima impresioniraju publiku.

Maraton Lewa

Kenija je poreklo najboljeg maratona na svetu. U gradovima Iten i Eldoret, na visokom kenijskom platou, nalazi se najviše vrhunskih trkača, koji istrče 42 kilometra za manje od dva sata i deset minuta. Svake godine Kenija organizuje legendarni Lewa maraton, gde trkači trče u savani u prirodnom okruženju divljih afričkih životinja. Tako da se među publikom mogu naći i slonovi, zebre, žirafe, navodi se na sajtu Intersporta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.