NavMenu

Za pola godine zbog rada mimo zakona oduzeto 20 dozvola firmama koje upravljaju otpadom

Izvor: Dnevnik Utorak, 26.02.2019. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: kanvag/shutterstock.com)
Za poslednjih pola godine, zbog rada mimo zakona, firmama koje se bave upravljanjem otpadom u Srbiji oduzeto je 20 dozvola, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Po rečima pomoćnika ministra za zaštitu životne sredine Filipa Abramovića, od formiranja ovog ministarstva ukupan broj firmi kojima su oduzete dozvole popeo se na 70.

Sve dozvole koje smo izdali veoma rigorozno kontrolišemo i na bilo kakve nepravilnosti, u skladu sa inspekcijskim izveštajem, reagujemo i oduzimamo dozvole, kaže Abramović.

Prema postojećoj strategiji, u Srbiji postoji 27 regiona u kojima bi trebalo da bude po jedan regionalni centar za odlaganje otpada. Po Abramovićevim rečima, u toku je izrada nove strategije prema kojoj će doći do drugačije preraspodele regiona.

Trenutno u Srbiji nema nijednog regionalnog centra za tretman otpada, ali postoji devet sanitarnih deponija.

U Srbiji je operaterima otpada izdato više od 2.000 dozvola za sakupljanje, transport, skladištenje ili tretman otpada.

Prema rečima Filipa Abramovića, najčešći razlozi za oduzimanje dozvola je to što se preduzeća nisu pridržavala pravila i propisa koji su navedeni u dozvolama koje su dobili, a u vezi s načinom pakovanja otpada, njegovog skladištenja i transporta...

Završava se izgradnja regionalnog centra u Subotici, a i grad Beograd je potpisao javno privatno partnerstvo za izgradnju regionalnog centra, koji bi trebalo da počne da radi u narednih nekoliko meseci, rekao je Abramović.


Prošle godine, Vlada Srbije odlučila je da se otpad iz više opština odlaže na postojeće sanitarne deponije, da se zatvore stare deponije i smetlišta, a na nekoliko njih u toku je sanacija terena.

- Prošle godine bio je prvi konkurs i 22 lokalne samouprava ušle su u izradu projekata za sanaciju i zatvaranje starih deponija. Za Čačak i Čajetinu smo već dali sredstva da se to radi - istakao je Abramović.

On je ukazao da je objavljen javni poziv za novi krug projekata, a da predstoji i novi konkurs za lokalne samouprave za radove i sanaciju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.