Izvor: Glas zapadne Srbije | Utorak, 26.02.2019.| 10:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Opština Gornji Milanovac novi vlasnik Norveške kuće, u planu rekonstrukcija

(Foto: YouTube)
Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, javni izvršitelj Milanka Savić iz Čačka i Dragan Marković u ime izvršnog dužnika, Norveškog društva Beograd, potpisali su Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti kojim je objekat Norveška kuća, čuveni simbol srpsko-norveškog prijateljstva, prešao u vlasništvo opštine Gornji Milanovac.

Vrednost ugovora je 11.9 miliona dinara.

Predsednik Kovačević ovom prilikom je rekao da je potpisivanjem Ugovora stavljena tačka na višemesečne
spekulacije ko će biti vlasnik Norveške kuće.

- Lokalna samouprava će na najodgovorniji način brinuti o nama jako značajnom spomeniku kulture, kako bi uspomena na naše stradale internirce sa jedne strane, ali i na prijateljstvo sa Kraljevinom Norveškom sa druge, sijalo punim sjajem - rekao je Kovačević.

On je dodao da će Opština Gornji Milanovac u narednom periodu napraviti plan održavanja i rekonstrukcije ovog objekta, a, kako je najavio, prilikom obeležavanja Dana opštine i boravka delegacije bratske komune Vefsn biće organizovan sastanak između dva predsednika opština, Kovačevića i Jana Arnea, kako bi se razmotrili svi detalji o učešću ove komune u vlasništvu Kuće.

Inače, u novembru 2018. Norveška kuća je izbegla prodaju zbog duga. Kako je tada rekao generalni sekretar Norveškog društva Srbije Dragan Marković, to Društvo je sa pravnim zastupnicima potpisalo vansusdsko poravnanje i prihvatilo izmirenje starog duga restorana Norveške kuće.

Norveška kuća je izgrađena pre 30 godina donacijama Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg građevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

Kuća simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime na simboličan način predstavlja prijateljstvo našeg i norveškog naroda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.