Izvor: Agromedia | Ponedeljak, 25.02.2019.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Problemi voćara na jugu Srbije - Mali broj hladnjača i nedostatak mehanizacije smanjuje konkurentnost oblačinske višnje

Ilustracija
Proizvođači voća sa juga Srbije suočeni su sa brojnim problemima počeviši od izbora terena, obrade zemljišta pa sve do podizanja zasada. Jedna od najvećih prepreka koja stoji na putu do tržišta jeste problem malog broja hladnjača za čuvanje i duboko zamrzavanje višnje, istakao je profesor Keserović na održanom savetovanju voćara u Nišu.

Privredna komora Srbije i Regionalna privredna komora Niš, u saradnji sa emisijom ‚"AgroJug", organizovale su savetovanje na temu stanje voćarske proizvodnje na jugu Srbije i prednostima udruživanja.

Prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu održao je predavanje o perspektivi voćarstva na jugu, a jedan od najvećih problema je, prema njegovm rečima, loša primena agrotehničkih mera, ali i nedovoljan broj hladnjača.

- Nelogično je da se oblačinska višnja iz Niša, gde se postiže jako dobar kvalitet, vozi za Šabac ili Krupanj. Na osnovu analize koje smo mi uradili 2012. godine, ono što nedostaje jesu hladnjače. Posebno u opština Merošina nema dovoljno skladišnih kapaciteta, i to ne samo savremenih hladnjača. Voćari su očigledno zainteresovani da se usaglase mere i da se da predlog za rešenje tih problema - kaže prof. dr Zoran Keserović.

Keserović je dodao da, ako proizvođači višnje žele da budu konkurenti sa velikim proizvođačima, moraju da spuste troškove proizvodnje. To, prema njegovim rečima, znači uvođenje mehanizacije. Nijedan veći zasad u Vojvodini ne bere se ručno, več postoje takozvani mehanizovani berači za berbu višnje, a voćari sa juga su, kaže, polako počeli da kopiraju taj model.

Na skupu je zaključeno da je jedini način da se iznesu problemi poljoprivredne proizvodnje koji se javljaju na jugu Srbije i da se izvedu zaključci koji bi trebalo da se proslede ministarstvu Republike Srbije, preko ovakvih svetovanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.