Izvor: Novosti | Ponedeljak, 25.02.2019.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Med iz Krnjeva stiže i do Japana - Kompanija Medino nudi pomoć mladim pčelarima

Ilustracija (Foto: Nitr/shutterstock.com)
Sve više građana u Srbiji bavi se pčelarstvom kao osnovnim ili dopunskim zanimanjem. Med i ostali pčelinji proizvodi izuzetno su traženi i van granica naše zemlje. Tako se izvoze u Evropsku uniju, Japan i SAD. Od malih proizvođača firma Medino iz Krnjeva kod Velike Plane otkupljuje med i plasira ga u inostranstvo. U isto vreme ova firma pomaže proizvođačima da unaprede svoji biznis.

Svake godine se iz Krnjeva izveze više od 1.000 tona meda, što je oko 50% ukupnog srpskog izvoza. Najveće količine plasiraju se u rinfuzi (buradima), ali odnedavno i brendirani med u tegli "krnjevac" stiže do probirljivih potrošača zemalja Evropske unije, Japana, Amerike, Arapskih Emirata.

- Naš med je po svim parametrima jedan od najkvalitetnijih u Evropi. Nemačke firme, recimo, kada dobiju med od nas, bez ikakve prerade ga sipaju u tegle i prodaju. Njihove analize pokazuju da je naš med po kvalitetu i prirodnosti na nivou meda iz organske proizvodnje - ističe Ivan Grujić, direktor Medina, ali sa žaljenjem konstatuje da zbog niskih cena falsifikovanog meda na našem tržištu, brendirani "krnjevac" nije najprodavaniji u našoj zemlji, i dodaje da dobar, pravi med "mora da košta koliko košta".

Sagovornik Novosti ističe da bi trebalo preduzeti konkretne mere kako bi se u Srbiji još više razvilo pčelarstvo.

- U skladu sa specifičnošću pčelarske proizvodnje treba pristupiti izradi nacionalne strategije razvoja privrednog pčelarstva - ukazuje Grujić. Zatim, dodaje, neophodno je pooštriti inspekcijsku kontrolu kako meda satnih osnova, tako i preparata za borbu protiv bolesti pčela, a važno je uključiti i što veći broj pčelara u sistem organske proizvodnje i dalje pronalaziti nova platežna tržišta, kao što su Japan, Južna Koreja i Arapski Emirati.

Krnjevačka firma je pokrenula i program za podršku razvoju pčelarstva u Srbiji. Za pčelare uključene u taj program zagarantovan je otkup meda i dobijanje stručnih saveta tokom pčelarenja. Najveću podršku u doniranju i kreditiranju opreme i pribora Medino pruža mladim pčelarima. Ustupa im košnice sa pčelama, a oni svoje obaveze vraćaju na kraju sezone - vrcanjem i isporukom meda.

- Kao društveno odgovorna firma uložićemo maksimalne napore da unapredimo razvoj pčelarstva koje predstavlja jednu od najuspešnijih poljoprivrednih grana, sa spoljnotrgovinskim suficitom od preko 90% - ističe Grujić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.