NavMenu

Kraća radna nedelja za veću produktivnost i manje troškove - U novozelandskoj firmi produženi vikend povećao efikasnost za 20%

Izvor: B92 Ponedeljak, 25.02.2019. 10:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)Ilustracija
Pre godinu novozelandski biznismen Andrew Barnes krenuo je sa svojom kompanijom Perpetual Guardian u zanimljivu avanturu.

U kompaniu za upravljanje nekretninama s 240 zaposlenih eksperimentalno je uveo četvorodnevnu radnu nedelju. Rezultat? Efikansost se povećala 20%, 78% zaposlenih osećalo se sposobnima da kontrolišu radne obaveze u poređenju s njih 54% ranije, a za to vreme prihod je ostao stabilan uz smanjene troškove i manji utrošak energije, piše Tportal.

Zamislite četiri dana na radnom mestu i tri slobodna dana za porodicu, decu, dodatno obrazovanje, hobije, odlazak na duge vikende, a plata ista kao pre…

Ideja o četvorodnevnoj radnoj nedelji nije nova. Ali, za razliku od većine drugih pokušaja koji su podrazumevali niže plate ili duži ostanak na poslu da se nadoknadi petak, biznismen s Novog Zelanda Andrew Barnes je zaposlenima svoje kompanije Perpetual Guardian sa sedištem u Ouklandu garantovao ista primanja, s tim da oni sami organizuju posao na način da su jednako efikasni kao da rade uobičajenih pet dana. Svojim timovima nije davao formulu za produktivniji rad u kraćoj radnoj nedelji, nego je rešenja tražio od njih.


Pritom nije insistirao na tome da svi moraju da rade istim tempom u skraćenom vremenu. Oni kojima je brži rad bio stresan mogli su da ostanu na pet radnih dana, stalno ili povremeno, onako kako njima odgovara. Neki su mogli doći ranije na posao i ranije ga završiti da izbegnu saobraćajnu gužvu ili odu po decu u vrtić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.