Izvor: Klix | Ponedeljak, 25.02.2019.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako Euromonitor vidi tržište u BiH - Onlajn kupovina sve popularnija, Bingo najveći lanac u maloprodaji

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Prestižna britanska kompanija za istraživanje tržišta Euromonitor International izdala je saopštenje za Bosnu i Hercegovinu, odnosno stanje u veleprodajnom sektoru za 2018. godinu.

Kako u sažetom saopštenju glasi, rast prodaje savremenih prehrambenih maloprodajnih centara je usporen s obzirom na smanjeno poverenje u lancu vrednosti. Bankrot koji je pre nekoliko godina zadesio Tuš, te strah da bi se nešto slično ponovo moglo desiti, igrali su značajnu ulogu u tom procesu.

Što se tiče neprehrambene maloprodaje, registrovano je pomeranje prodajnih mesta iz zasebnih objekata ka velikim prodajnim centrima, bez obzira na to da li se nalaze u centru grada ili na periferiji. Kako naglašava Euromonitor, zabeležena je uspešnost tržnih centara u kojima preovladava neprehrambena prodaja, uz dodatak nekoliko prodavnica s hranom i jednim velikim marketom.

Ipak, mali nezavisni prodavači, prehrambeni i neprehrambeni, prepoznati su kao mogući kreatori inovativnih rešenja jer, kako ističe Euromonitor, veliki centri ne mogu da ispune sve zahteve potrošača.

Savremena prehrambena maloprodaja

Hipermarketi igraju značajnu ulogu u rastu prodaje, a male prodavnice mogle bi u narednom periodu takođe zabeležiti rast prodaje. Najveći i najuspešniji trgovački lanac je kompanija Bingo, a najveći rast zabeležio je Mercator.

Tradicionalne prodavnice imaju manju konkurenciju i deluju bez većeg pritiska, piše Euromonitor. Konkretno, rast u ovom sektoru pokreću objekti poput kioska, a lokalne pekare takođe beleže uspeh u 2018. godini.

Odeća i obuća

Velike međunarodne kompanije drže jaku poziciju u prodaji odeće i obuće u Bosni i Hercegovini, dok su mala preduzeća gotovo istisnuta s tržišta. Takođe, milenijalci utiču na pozitivan rast specijalističkih maloprodajnih lokacija.

Tema Retail, odnosno LC Waikiki je prestigao Zaru kada je reč o liderstvu u maloprodaji odeće i obuće.

Lepota i zdravlje

Kada je reč o industriji lepote i zdravlja, u 2018. godini zabeležen je nastavak evolucije ovakvih maloprodajnih centara. Takođe, potražnja vitamina i dijetalnih proizvoda zabeležila je rast, a rast broja privatnih apoteka takođe nije manji u odnosu na 2017. godinu.

Kada je reč o uslugama lepote, firma Phoenix drži prvenstvo, dok je dm - Drogerie Markt zabeležio najveći rast.

Online prodaja

Rast je zabeležen, piše Euromonitor, i u prodaji putem interneta, a 2018. godina bila je najbrže rastuća za tu vrstu maloprodaje. Pored direktne kupovine, najveću bazu čine preprodavači, odnosno treće partije.

Aliexpress je novi lider, dok je na drugom mjestu eBay, a najveći lokalni prodavač je Ekupi. Najviše se prodaju kućni aparati, bela tehnika i nameštaj.

Mobilni internet

Infrastruktura koja omogućava pristup internetu je znatno poboljšana i u 2018. godini. Međunarodne kompanije i dalje drže primat kada je reč o omogućavanju mobilnog interneta. Uređaji na bazi Androida su najbrojniji u Bosni i Hercegovini, saopštio je Euromonitor.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.