NavMenu

Stiže ruski super avion - "Pariz vazdušni šou 2009"

Izvor: Novosti Sreda, 17.06.2009. 11:23
Komentari
Podeli

Već prvog dana avio-izložbe u Buržeu kraj Pariza dogodilo se nešto što niko nije mogao do pre desetak godina ni da sanja - ruski putnički avion "sukhoi superjet" postao je atrakcija.

Letilice sa istoka su do sada Zapadu bile nezanimljive, jer su pravili mnogo buke, a njihovi motori su trošili mnogo više goriva od američkih i francuskih. A sada su "u niskom letu" potpisali ugovore vredne - milijarde dolara.

U centru pažnje čuvenog aviosalona "Pariz vazdušni šou 2009" je najnoviji civilni ruski avion koji će se proizvoditi na Dalekom Istoku, u Komsomolsku, na Amuru. Zaključeni ugovori su definitivno uverili i one najsumnjičavije da Rusi umeju da naprave odličan i putnički avion.

Prvog dana Rusi su zaključili ugovor za prodaju 95 aviona "superjet" a vrednost ugovora je 2,7 mlrd USD. Mađarski "Malev" je potpisao predugovor za 30 "superjetova“ za koje će platiti oko milijardu USD. Prve letilice krenuće ka Budimpešti do 2011. godine.

U Moskvi sada ističu činjenicu da su Rusi u Parizu jedini predstavili sasvim novi putnički avion. Mihail Pogosjan, generalni direktor kompanije "Sukhoj i MiG", sa zadovoljstvom kaže da će let ruskog aviona na izložbi u Buržeu pokazati vlasnicima aviokompanija da Rusija nudi avion koji odgovara svim svetskim standardima.

Važno je reći i to da je "superjet" prvi ruski civilni avion koji je napravljen na osnovi široke međunarodne koperacije. U njegovom stvaranju učestvovalo je više od 30 velikih kompanija za proizvodnju aviotehnike. Taj avion će se praviti u četiri verzije sa 78 i 98 sedišta sa mogućnostima da mu se produži dužina leta.

- Avion će imati vrhunski komfor, ekonomičniju potrošnju goriva, a biće opremljen najsavremenijom elektronikom - ističe direktor Pogosjan. A konstruktori dodaju da će on biti za oko deset 10% ekonomičniji od takmaca.

A konkurencija za to vreme ne spava, ali porudžbine prvog dana sajma bile su znatno manje nego na početku prethodnog velikog sajma vazduhoplovstva. Na sajmu u Farnborou u Velikoj Britaniji prošle godine je prvog dana zabeležene porudžbine ukupne vrednosti 25 mlrd USD.

Ali, iako kriza preti da poseče krila avioindustriji, ali su na pariskom salonu aviona na Buržeu ipak potpisani prvi kupoprodajni ugovori. I pre mađarskog "Maleva", koji je overio pismo o namerama za nabavku 30 "suKhoja" za milijardu USD, kompanija "Katar airways" zaključila je ugovor s "Airbus", poručivši 24 aviona "A-320". Njihova kataloška cena je 1,84 mlrd USD, ali proizvođač obično daje popust za veće porudžbine, posebno u periodu recesije.

"Airbus" se "smeši" još jedan posao: najavljeno je da "Vijetnam airlines" kupuje dva dugolinijska "A-350" (još se ne proizvodi) i 16 modela "A-321". Njihov globalni rival, "Boeing", na početku salona ostao je - praznih šaka.

Oni su saopštili da su "razočarani" zato što "Airbus" pokušava da dobije pozajmicu od evropskih zemalja za razvoj najvećeg putničkog aviona A350 i ocenio je da to ukazuje na nepoštovanje pravila Svetske trgovinske organizacije.

Bogati kupac iz Azije je na sajmu vazduhoplovstva u Buržeu od evropskog proizvođača aviona "Airbus" poručio luksuznu verziju srednjelinijskog aviona "A320".

Kako je saopštio "Airbus", model "A320 prestige" ima dodatne rezervoare da bi imao dovoljno goriva za prekookeanske letove, a kabina aviona se uređuje po zahtevu kupca i veća je nego u ostalim malim luksuznim avionima - 96 m2.

Kataloška cena aviona A320 iznosi 77 mil USD, ali vrednost poručenog modela "prestige" nije objavljena.

JAT
S obzirom na potrebe "Jata" za avionima kapaciteta od 70 do 100 putnika, kao i relativno pristupačnu cenu "sukhoj superjeta 100-95", nije isključena ni mogućnost da će se ovaj prelepi avion šepuriti pod logoom srpskog avio-prevoznika.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 17.06.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.