NavMenu

Hala nemačke fabrike za preradu ribe The Fish Experts i dalje bez zakupca - Grad Smederevo traži 12.500 EUR mesečne kirije

Izvor: Politika Nedelja, 24.02.2019. 15:28
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey Starostin/shutterstock.com)
Grad Smederevo u drugoj polovini januara je oglasio da se izdaje u zakup hala u kojoj je do novembra prošle godine bila nemačka fabrika za preradu ribe, ali kako Politika nezvanično saznaje, na oglas se do 11. februara, za kada je bilo zakazano otvaranje ponuda, niko nije javio.

U potragu za novim zakupcima lokalna samouprava krenula je nakon što su Nemci bez prethodne najave napustili objekat i oko 25 radnika ostavili "na cedilu", bez plata i ikakvih prava. Reč je o nemačkoj firmi The Fish Experts koja je polovinom prošle godine kupila takođe nemačku kompaniju PTC, zajedno sa ćerkom firmom Serve Food u Smederevu, koja je u decembru 2015. sa gradom potpisala ugovor o zakupu hale na pet godina. Na polovini tog perioda hala je ostala prazna. Bivši zakupac koji se obavezao da u opremu uloži 2 mil EUR i do 2019. tu bude 300 radnih mesta za dve i po godine uposlio je tek šezdesetak radnika, a proizvodnja praktično i nije zaživela.

Grad Smederevo od budućeg zakupca hale od oko 4.100 kvadrata tražio je mesečnu kiriju od 12.474,90 EUR bez PDV-a, plus izmirivanje dažbina. Oglasom je bio predviđen petogodišnji zakup objekta za delatnost proizvodnje, prerade, skladištenje i distribuciju prehrambenih proizvoda. Obaveza zakupca, a to je najverovatnije i razlog što hala i nadalje ostaje prazna, bila je i da uposli i obuči najmanje 100 radnika.

Tako je grad, u nameri da novom kirijom sebi olakša otplatu kredita koji je podignut za gradnju ove hale, zasada ostao praznih ruku. U ovaj objekat zidan prema potrebama i zahtevima nemačkog PTC-a, uloženo je oko 300 miliona dinara, a kroz petogodišnji zakup grad je računao da vrati četvrtinu investicija i uposli određeni broj Smederevaca. Na kraju, oba plana su se izjalovila – u budžet se slila tek polovina planirane zakupnine, a od obećanih radnih mesta ostala su samo obećanja.

Zvaničnu potvrdu o ishodu oglasa o zakupu Politika je zatražila od gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, ali odgovor nije dobijen. Građani su tako ostali uskraćeni i za informacije o budućoj sudbini hale koja je građena njihovim novcem, jer nije poznato da li će grad ponoviti oglas o zakupu ove hale, izmeniti uslove ili ima neke druge planove.


Podsetimo, u decembru 2015. potpisan je Ugovor o zakupu novoizgrađene hale između grada Smedereva i PTC-a, odnosno ćerke firme Serve Food a nakon dva meseca ključeve fabrike za preradu ribe predstavnicima te kompanije uručio je tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

Umesto da ispune data obećanja, Nemci su stavili katanac na fabriku i "isparili" bez traga i glasa. Javnost je o tome informisana tek pošto su iznevereni radnici to obelodanili, protestujući ispred zatvorene kapije firme, zbog čega ni inspekcija rada nije uspela da obavi kontrolu. Zaposleni su tvrdili da im je preko vajbera javljeno da više ne dolaze na posao iako nisu dobili raskid ugovora o radu, zbog čega ne mogu da ostvare ni pravo na naknadu u birou rada.

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu utvrdilo je da u ovom slučaju nema osnova za krivično delo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.