NavMenu

Uvedeni stečajevi u "Viskozi" i "IGM Kolubara"

Izvor: Beta Sreda, 17.06.2009. 08:32
Komentari
Podeli

Trgovinski sud u Valjevu saopštio je juče (16. jun 2009. godine) da je uveden stečaj u šest preduzeća čiji je osnivač loznička "Viskoza", kao i u "IGM Kolubara" u Ćelijama kod Lajkovca.

U Viskozi, stečaj je uveden u preduzećima "Celuloza", "Celvlakno", "Centrofan", "Kord" i "Standard" iz Loznice, kao i u preduzeću "Krupanjka" iz Krupnja.

Predlog za pokretanje stečaja u tih šest "Viskozinih" preduzeća podneo je 22. maja Fond za razvoj Srbije, po nalogu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, zbog duga koji je 30. aprila iznosio oko 1,18 milijardi dinara.

Njihovi najveći poverioci su, uz Fond za razvoj Srbije, i Poreska uprava, Fond PIO, beogradski "Progres", "Viskoza" i "Enerhetika" iz Loznice, pančevačka "Petrohemija", "Srbijašume", EPS, NIS, Invest banka u stečaju, kao i bivši i sadašnji radnici za zaostale zarade i doprinose.

Stečaj je pokrenut i u "IGM Kolubara" iz Ćelija kod Lajkovca na predlog nekoliko firmi iz Beograda i okoline, Obrenovca i Čačka.

To preduzeće je, prema potvrdi Narodne banke Srbije (NBS), bilo 330 dana sa blokiranim računom od 1. januara 2000. do 3. juna 2009. uz evidentirane naloge o prinudnoj naplati u ukupnom iznosu od oko 104,3 miliona dinara.

Trgovinski sud u Valjevu je za stečajnog upravnika u šest preduzeća lozničke "Viskoze" i "IGM Kolubara" iz Ćelija odredio Agenciju za privatizaciju Srbije, odnosno poverenike Agencije, dok je rok za prijave potraživanja 45 dana od dana objavljivanja oglasa o pokretanju stečajnog postupka u Službenom glasniku Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.