Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.02.2019.| 18:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Jednostavnija procedura povraćaja PDV-a stranim turistima

Ministar finansija Srbije Siniša Mali (Foto: beograd.rs)
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i potpredsednica za nova tržišta u kompaniji Global Blue Birgita Falk potpisali su u četvrtak, 21. februara, Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu uspostavljanja uspešne šeme povraćaja PDV-a stranim turistima kroz digitalizaciju te procedure, saopštio je kabinet ministra.

Mali je rekao da bi taj program trebalo da počne od 1. januara 2020. i da će na taj način stranim turistima biti olakšana kupovina.

- Biće im lakši i povraćaj PDV-a, a tako ćemo ih motivisali da više troše. Time podstičemo i našu ekonomiju da dalje raste, a povećavamo i zaposlenost u našoj zemlji - ocenio je ministar.

On je dodao da boravak stranih turista u Srbiji treba da bude prijatan i da je upravo zbog toga važno pojednostavljivanje procesa povraćaja PDV-a.

- Reč je o sistemu koji je najmoderniji, najsofisticiraniji, potpuno digitalizovan. To ćemo postići dobrom povezanošću Poreske uprave, Uprave carina i maloprodajnih objekata koji se uključuju u ovaj sistem da bi se povraćaj PDV-a maksimalno ubrzao - kazao je on.

Mali je ukazao i na to da u Srbiji raste broj turista, te da Srbija svake godine postaje sve atraktivnija turistička destinacija.

- U 2018. Srbiju je posetilo više od 3,4 miliona turista odnosno 11% više u odnosu na isti period 2017. U prošloj godini ostvareno je više od 9,3 miliona noćenja. Prihod od turizma je prošle godine bio 1,5 mlrd USD.

Potpredsednica za nova tržišta u kompaniji Global Blue Birgita Falk rekla je da potrošači koji Srbiju posećuju iz susednih zemalja "daju nam nagoveštaj" da u Srbiji postoji potencijalno veliko maloprodajno tržište.

- Moramo zauzeti proaktivan stav time što ćemo se pripremiti da toplom dobrodošlicom dočekamo ove putnike, koji su u velikoj meri vični i u digitalnom svetu, pa ćemo zato sadašnji nivo povraćaja PDV-a u Srbiji podići na digitalni nivo - kazala je Falk.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.