NavMenu

MALI: Jednostavnija procedura povraćaja PDV-a stranim turistima

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.02.2019. 18:00
Komentari
Podeli
Ministar finansija Srbije Siniša Mali (Foto: beograd.rs)Ministar finansija Srbije Siniša Mali
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i potpredsednica za nova tržišta u kompaniji Global Blue Birgita Falk potpisali su u četvrtak, 21. februara, Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu uspostavljanja uspešne šeme povraćaja PDV-a stranim turistima kroz digitalizaciju te procedure, saopštio je kabinet ministra.

Mali je rekao da bi taj program trebalo da počne od 1. januara 2020. i da će na taj način stranim turistima biti olakšana kupovina.

- Biće im lakši i povraćaj PDV-a, a tako ćemo ih motivisali da više troše. Time podstičemo i našu ekonomiju da dalje raste, a povećavamo i zaposlenost u našoj zemlji - ocenio je ministar.

On je dodao da boravak stranih turista u Srbiji treba da bude prijatan i da je upravo zbog toga važno pojednostavljivanje procesa povraćaja PDV-a.

- Reč je o sistemu koji je najmoderniji, najsofisticiraniji, potpuno digitalizovan. To ćemo postići dobrom povezanošću Poreske uprave, Uprave carina i maloprodajnih objekata koji se uključuju u ovaj sistem da bi se povraćaj PDV-a maksimalno ubrzao - kazao je on.

Mali je ukazao i na to da u Srbiji raste broj turista, te da Srbija svake godine postaje sve atraktivnija turistička destinacija.

- U 2018. Srbiju je posetilo više od 3,4 miliona turista odnosno 11% više u odnosu na isti period 2017. U prošloj godini ostvareno je više od 9,3 miliona noćenja. Prihod od turizma je prošle godine bio 1,5 mlrd USD.

Potpredsednica za nova tržišta u kompaniji Global Blue Birgita Falk rekla je da potrošači koji Srbiju posećuju iz susednih zemalja "daju nam nagoveštaj" da u Srbiji postoji potencijalno veliko maloprodajno tržište.

- Moramo zauzeti proaktivan stav time što ćemo se pripremiti da toplom dobrodošlicom dočekamo ove putnike, koji su u velikoj meri vični i u digitalnom svetu, pa ćemo zato sadašnji nivo povraćaja PDV-a u Srbiji podići na digitalni nivo - kazala je Falk.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.