Izvor: Beta | Četvrtak, 21.02.2019.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

USAID i Lukonja obučavaju poljoprivrednike iz topličkog kraja - Najsavremeniji trendovi u proizvodnji voća

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Američka organizacija USAID u saradnji sa švajcarskom firmom Lukonja na Oblačinskom jezeru nadomak Prokuplja organizovala je savremenu obuku prokupačkih i voćara iz tog kraja. U obuci je učestvovalo 130 proizvođača iz topličkog kraja koji su imali prilike da se upoznaju sa najsavremenijim svetskim trendovima u proizvodnji voća.

Obuka je namenjena prevashodno samostalnim poljoprivrednim proizvođačima i otkupljivačima voća, a cilj je postizanje višeg nivoa kvaliteta i kontrole, u skladu sa zahtevima savremenog tržišta, istakli su organizatori.

Preduzeće Lukonja posluje u Srbiji pet godina i prvenstveno se bavi izvozom voća i povrća, a ovo je drugi projekat koji ta firma u saradnji sa USAID-om realizuje u Srbiji. Prvi je bio za studente i stručnjake iz poljoprivrede.

Takve edukacije će biti organizovane širom Srbije, a predviđeno je da do kraja projekta budu održane u 16 voćarskih gradova i opština kako bi se podigla svest o značaju praćenja savremenih svetskih trendova u proizvodnji voća i o zahtevima i potrebama modernog tržišta.

- Organska proizvodnja je nešto što je budućnost pa se okrećemo tom tipu proizvodnje - kazali su predstavnici Lukonje koji na teritoriji Srbije ima tri hladnjače kapaciteta oko 10.000 tona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.