NavMenu

Ispod šina grad iz II veka - kod Kalemegdana pronađeni ostaci rimskog vojnog logora

Izvor: Politika Utorak, 16.06.2009. 09:29
Komentari
Podeli

Ostaci rimskog vojnog logora iz drugog veka otkriveni su ispod trase tramvaja u Ulici Tadeuša Košćuška, u delu gde su tramvajske šine podignute zbog rekonstrukcije. Arheolozi kažu da je ovaj logor sagradila četvrta Flavijeva legija, koja je u Beogradu, tadašnjem Singidunumu, boravila od prvog do petog veka.

– Pronašli smo ostatke temeljnih zona građevina kao što su legionarske barake, oficirske zgrade i magacini. Zidovi su od kamena, građevine su podeljene po prostorijama, ali tek kada budemo sve istražili i snimili, analizom ćemo utvrditi i kako su zgrade bile raspoređene – rekao je Stefan Pop-Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta, dodajući da je jedan od najvažnijih rezultata ovog istraživanja pronalazak ulice Vija de kumane, koji će pružiti novu sliku o unutrašnjoj uređenosti kastruma, kako su Rimljani nazivali logor.

– Znamo da je ulica izgrađena u četvrtom veku, pošto smo na njoj našli novac i rimske lampe iz tog perioda i znamo da je vodila od Principije, generalskog štaba koji je bio u središtu logora, do jugoistočne kapije, na čijim je bedemima podignuta današnja Biblioteka grada i čiji se ostaci mogu videti u Rimskoj dvorani u ovom zdanju – objasnio je Pop-Lazić.

Ovaj pronalazak neće sprečiti dalju obnovu šina u Tadeuša Košćuška, ali Pop-Lazić kaže da će se zalagati za to da iskopine ostanu neoštećene kada radovi budu nastavljeni. Prema njegovim rečima, važno je da se ovaj deo ne prekopava, već da radnici iznad toga postave izolacioni materijal i tek onda šine, a Arheološki institut i Zavod za zaštitu spomenika kulture će se potruditi da pronađeni rimski lokalitet na neki način obeleže.

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" će iskoristiti vreme pre nastavka radova na obnovi tramvajske mreže i ovu iskopinu će idućeg vikenda uvrstiti u redovnu arheološku turu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista " Politika" od 16.06.09)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.