Izvor: eKapija | Sreda, 20.02.2019.| 16:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako efikasno pratiti rad malih hidrocentrala - Student iz Mostara osmislio sistem za prikupljanje podataka

(Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Prema procenama, BiH sada ima oko 70 malih hidrocentrala. S ciljem preventivnog delovanja, održavanja, sprečavanja havarija i oštećenja veoma je bitno da jedan sistem koji pretvara hidroenergiju u električnu energiju poseduje uređaj koji će omogućiti praćenje stanja postrojenja hidrocentrala, njenih parametara kao i omogućavanje povratne veze sa korisnikom.

Upravo je sve ovo bila inspiracija Arnelu Maksumiću, studentu prve godine master studija Mašinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, za izradu Sistema za praćenje radnih parametara malih hidrocentrala, piše Business Magazine.

- Ovaj uređaj omogućava praćenje temperature u ležajevima, broj obrtaja osovine generatora, snagu hidroelektrane i pohranu podataka na prenosivu memoriju. Uređaj je izrađen korištenjem Arduino platforme i potrebnih senzora koji se postavljaju na odgovarajuća mjesta u postrojenju male hidrocentrale. Sklop i korištene tehnologije uređaja maksimalno su pojednostavljeni tako da je njihovo korištenje pristupačno velikom broju korisnika bez dodatnih uputstava i instrukcija. Pokretanjem uređaja, iniciraju se senzori za prikupljanje podataka koji putem mikrokontrolera dolaze do korisnika. Na osnovu tih podataka korisnik dobija informaciju u kakvom stanju se nalazi postrojenje i da li su svi parametri u dozvoljenim granicama - objasnio je za Business Magazine Arnel Maksumić, idejni tvorac ovog sistema.

U slučaju da neki parametar nije u propisanim granicama, korisniku se ostavlja dovoljno vremena kako bi reagovao i sprečio nastajanje kvarova i havarija, što sa sobom povlači i ekonomsku dobit. Kako kaže, ukoliko korisnik nije trenutno prisutan, podaci se snimaju na memoriju i posle se mogu koristiti za određene analize.

Uređaj je trenutno izrađen za prototip male hidrocentrale koja se može koristiti za snabdevanje vikendica i nekih manjih objekata električnom energijom.

- Najveća prednost ovog uređaja jeste njegova mogućnost prilagođavanja, tako da se može koristiti i za razna postrojenja malih hidrocentrala, gde će se jednog dana, nadam se, i naći. Takođe, odlikuje se relativno niskom cenom, mobilnošću i prostorom za povećanje njegovih mogućnosti, kao i korišćenju za edukativne svrhe - dodaje Maksumić.

Ideju za izradu ovog sistema dobio je upravo zbog činjenice da su malo hidrocentrale efikasan način za proizvodnju električne enrgije. Tokom studija, Maksumić je sa svojim kolegama izradio prototip postrojenja male hidrocentrale, što je bio samo početak, nakon čega je hteo to postrojenje modernzovati i unaprediti.

- Produkt te ideje jeste jedan ovakav uređaj koji je od velikog značaja za takvo postrojenje. Naravno, tokom realizacije prvobitne ideje javljale su se i druge, što je na kraju rezultiralo uređajem koji znatno ima veće mogućnosti od prvobitno zamišljenog uređaja. Period od ideje do gotovog projekta trajao je negde oko šest do sedam meseci pasivnog rada, zbog obaveza studiranja i drugih aktivnosti - dodaje Maksumić.

Maksumić želi raditi na usavršavanju ovog proizvoda, jer se trenutno radi samo o uređaju za praćenje parametara.

- Kao naredni korak, korištenjem još većeg broja senzora i aktuatora, nastojim ovaj uređaj za praćenje stanja pretvoriti u sistem za upravljanje i automatizaciju postrojenja, kako bi korisnici u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mestu bili u mogućnosti pristupiti stanju postrojenja i zaustaviti ga u slučaju nekih nepravilnosti u radu. Pored ovog uređaja, u razmatranju imam i neke druge projekte, za koje sam već počeo prikupljati potrebne informacije. Nakon finaliziranja proizvoda koji će biti u mogućnosti zadovoljiti potrebe kompanija, naravno otvara se i prilika za pronalazak investitora kao i kompanija koje će praktično koristiti moj proizvod - ističe Maksumić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.