NavMenu

Od septembra bez skrivenih troškova na sajtovima za rezervaciju smeštaja

Izvor: Radio 021 Sreda, 20.02.2019. 16:23
Komentari
Podeli

(Foto: dvoevnore/shutterstock.com)
Najveći sajtovi za rezervaciju smeštaja, uključujući Trivago i Booking, moraće da promene način poslovanja, nakon što je na osnovu ispitivanja sprovedenog u Velikoj Britaniji ustanovljeno da su neki od njih obmanjivali korisnike u vezi sa cenama hotelskog smeštaja i rezultata pretrage.

Onlajn tržištu rezervacija hotela, po svemu sudeći, sledi veliko spremanje, a kako je navedeno, najkasnije do 1. septembra ove godine sajtovi će morati da primene sve promene koje je naložila Agencija za zaštitu konkurencije čime će ponude smeštaja postati transparentnije i bez skrivenih troškova, što do sada nije bio slučaj.

Britansko telo za zaštitu konkurencije je sprovelo detaljnu analizu sa ovog dela tržišta i posebno se fokusiralo na agresivne načine prodaje i rezervacije smeštaja, obmanjujuće tvrdnje u vezi sa sniženjima i skrivenim troškovima. Neki kupci su naveli da su tokom rezervacije smeštaja dobijali obaveštenja da i drugi korisnici razmatraju istu ponudu kao i oni, dajući im na taj način lažni utisak o popularnosti hotela. Sa druge strane, dešavalo se da tokom rezervacije nije predstavljana puna cena smeštaja zbog čega su korisnici usluga dovedeni u zabludu ili su oštećeni.

Pod kontrolom antimonopolske komisije u Velikoj Britaniji našli su se najveći sajtovi za rezervaciju smeštaja iako, kako kažu, nisu svi koristili identične oblike nepoštene poslovne prakse. Bez obzira na to, sve kompanije koje se bave ovim poslom, ubuduće će morati da poštuju smernice koje su im date.

Kompanije su se, prenose britanski mediji, obavezale da će, između ostalog, u toku rezervacije smeštaja korisnicima prikazivati sve troškove, uključujući i takse, kao i da će se uzdržavati od agresivnih načina prodaje. Takođe, će imati obavezu da budu jasnije i kada je reč o popustima koji se nude, kao i da će promovisati samo one ponude koje su zaista u datom trenutku dostupne.


- Tokom kontrola primećeno je da su sajtovi često požurivali kupce da donesu odluku o tome što su im davali lažni utisak o popularnosti baš onog hotela koji oni razmatraju. Dešavalo se da sajtovi postavljaju oglase rasprodatih hotela u pretrazi kako bi uticali na ljude da što brže rezervišu - navedeno je u saopštenju britanske antimonopolske komisije.

Neki sajtovi su bili nejasni i u vezi sa popustima na određeni smeštaj. Da bi privukli korisnike često su upoređivali cene luksuznih apartmana sa standardnim sobama i time prikazivalii popuste koji su veći od realnih.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.