NavMenu

EPS planira ulaganje 1,2 mlrd EUR u ekološke projekte - predstavljena Zelena knjiga

Izvor: Beta Ponedeljak, 15.06.2009. 14:53
Komentari
Podeli

"Elektroprivreda Srbije" (EPS) planira da investira 1,2 mlrd EUR u projekte zaštite životne sredine do 2015. godine, najavio je danas (15. jun 2009. godine) generalni direktor tog javnog preduzeća Dragomir Marković.

On je na predstavljanju Zelene knjige EPS u Beogradu, kazao da će novac za te projekte biti obezbeđen iz prihoda kompanije, iz kredita, od strateških partnera i fondova Evropske unije.

- Razvojni projekti EPS do 2015. godine vredni su više od 9 mlrd EUR, od toga će 1,2 mlrd EUR biti uloženo u zaštitu životne sredine - kazao je Marković.

Kako je precizirao, u Zelenoj knjizi sažeti su planovi EPS za projekte poboljšanja zaštite životne sredine i taj dokumet bi trebalo da pomogne u privlačenju donatora i investitora za njihovu realizaciju.

Ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić kazao je da energetski sektor trenutno predstavlja 70% zagađivača u Srbiji i da je izdavanje Zelene knjige prvi put da jedan veliki sistem priznaje kakve problema izaziva za životnu sredinu i da ima plan kako da ih reši.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić rekao je da se kapitalnim remontima postojećih kapaciteta nastoji da se obezbedi ekološki prihvatljiva proizvodnja električne energije.

Poseban doprinos u tome, naglasio je, postiže se kroz rekonskrukcije hidroenergetskih kapaciteta, kao što su "Đerdap 1", "Bajina Bašta", "Zvornik", ali i kroz pokretanje investicionog ciklus na podizanju malih i srednjih hidrocentra i korišćenju obnovljivih izvora energije.

- Ministarstvo energetike učiniće sve da se komunalni otpad pretvori u čistu energiju. Nije dovoljno samo da očistimo Srbiju već da od tog otpada proizvedemo potrebne količine čiste energije - kazao je Škundrić.

Ministar enegretike je najavio i da će do 1. jula u Srbije biti doneti pravilnici o stimulisanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Kako je rečeno na prezentaciji Zelene knjige, EPS je prva elektroprivreda u državama potpisnicama ugovora o Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope koja je izdala dokument o potrebama i obavezama u zaštiti životne sredine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.