Izvor: Insajder | Sreda, 20.02.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Goša pred novim pokušajem prodaje, ovoga puta neposrednom pogodbom - Zainteresovani kupci iz Kine i Češke

Početkom marta biće oglašena nova prodaja fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke u stečaju. Ovoga puta kupac neće biti određen javnim nadmetanjem već neposrednom pogodbom, a iz će biti izuzeti pojedini objekti, za Insajder navodi stečajni upravnik Aca Mitić.

Prema njegovim rečima, za razliku od prošlog neuspešnog pokušaja prodaje Goše, ovoga puta postoji više zainteresovanih kupaca, među kojima su pojedini strani investitori.

- Do kraja februara ćemo raspisati poziv za prodaju. Ovoga puta nema početne cene, ali ako ijedna ponuda bude u vrednosti polovine procenjene cene, što je oko 2.560.000 EUR, ja ću moći da proglasim kupca. Ako ponuda bude išla ispod toga, onda će to morati da odobri Odbor poverilaca - ističe Mitić za Insajder.

On je kazao da ima zainteresovanih kupaca iz Kine, ali i iz Češke, ali u ovom trenutku nije želeo da govori o konkretnim imenima firmi.

Podsetimo, prethodna prodaja Goše koja je bila zakazana za 21. decembar 2018. propala je, jer nijedna firma nije uplatila obavezni depozit od 1,3 mil EUR ili podnela prvoklasnu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv.

Ukupan dug Goše iznosi 25 mil EUR, a s obzirom na to da je procenjena vrednost fabrike višestruko manja, postavlja se pitanje da li će uopšte ostati novca za radnike i državu kojima se duguje ukupno oko 7 mil EUR, ako se fabrika i proda.

Dug prema radnicima, ali i državi, u ovom trenutku, nije moguće naplatiti, jer su bivši vlasnici Goše, slovačka firma ŽOS i s njom povezana kiparska firma Lisnart, privilegovani poverioci.

Hipoteka i zalozi stavljeni su na osnovu navodnog duga koji je Goša napravila u poslovanju sa fabrikom iz Slovačke, praktično svojim vlasnikom, i to u iznosu od 14,2 mil EUR. Odnos bivšeg vlasnika prema Goši najbolje ilustruje to što je ŽOS pod zalog stavio čak i kasetofon fabrike čija je vrednost procenjena na 900 dinara.

Na taj način je slovačka firma, kao vlasnik Goše, sebe svesno stavila u privilegovan položaj i oštetila ostale poverioce, pre svega radnike i državu, zbog čega je stečajni upravnik Aca Mitić protiv ŽOS-a i Lisnarta podneo i tužbu.

S obzirom na procenjenu vrednost, ali i vrednost imovine koju je ŽOS obezbedio, ako stečajni upravnik pokrenutu parnicu ne dobije - za radnike neće ostati praktično ništa.

Svoju ulogu u propasti Goše, najstarijoj fabrici za proizvodnju šinskih vozila, putničkih i teretnih vagona, ima i njena nekadašnja ćerka-firma Goša RSC. Ova firmu su još 2014. osnovali slovački vlasnici kako bi zaobišli blokadu računa i na taj način preko finansijski čiste novoosnovane ćerke-firme, mogli da ugoaraju nove poslove.

Nakon proglašenje stečaja Goše u novembru 2017, stečajni upravnik Aca Mitić potpisao je ugovor o zakupu hala i opreme između Goše FŠV i Goše RSC kako bi navodno sačuvao imovinu i radnike na okupu dok se Goša FŠV ponovo ne proda.

Prema ugovoru, RSC na čelu sa bivšim direktorom Goše Milutinom Šćepanovićem, trebalo je da plaća mesečnu zakupninu od 500.000 dinara plus komunalne troškove korišćenja imovine.

Međutim, troškovi nisu plaćani, pa je Odbor poverilaca raskinuo zakup sa svojom nekadašnjom ćerkom firmom u oktobru 2018. Goša RSC je nakon raskida zakupa ostala dužna 18,2 miliona dinara, ali i dve i po plate za oko 150 radnika.

Ipak, početkom godine ugovor o zakupu se obnavlja jer su se Goša RSC i njen poslovni partner firma Obnova company obavezale da će do kraja januara isplatiti čitav dug.

Stečajni upravnik Aca Mitić potvrdio je za Insajder da je čitav dug otplaćen.

- Dug su isplatili tako da je sve u redu. Trenutno nemam problema sa njima. Obnova company koja je partner Goše RSC, isplatila je sva dugovanja - ističe Mitić za Insajder.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.