Izvor: Tanjug | Sreda, 20.02.2019.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Moguće razbijanje aviokompanije Croatia Airlines na delove

(Foto: Vytautas Kielaitis/shutterstock)
Hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas da "ima više scenarija" za pronalaženje strateškog partnera za Croatia Airlines.

Butković je rekao da postoje zainteresovani potencijalni strateški partneri za CA i da veruje da će se sutra na sednici vlade naći tačka o formiranju međuresornog povereništva koje će zajedno sa Upravom kompanije voditi proces pronalaska strateškog partnera.

Na pitanje novinara zašto misli da će proces pronalaska strateškog partnera za nacionalnu aviokompaniju ovog puta uspeti, odgovorio je da "ima zainteresovanih koji se javljaju", dok je na primedbu novinara da nisu svi delovi CA jednako profitabilni i da li stoga postoji mogućnost "razbijanja" kompanije, kazao da "ima više scenarija", uz opasku novinaru "vidim da ste dobro upoznati", prenosi Poslovni dnevnik.

Napomenuo je da će Uprava CA izabrati finansijskog savetnika koji bi trebalo da da neke od budućih modela koji bi se mogli primeniti u pronalasku strateškog partnera.

Povodom primedbe novinara da ovo nije prvi put da tako nešto vlada pokušava, a da su prepreke obično bile na nivou Evrope, Butković je odgovorio da je takvih pokušaja već bilo, ali da problem nije bila Evropa već to što nije bilo zainteresovanih partnera.

Takođe, je naveo da u slučaju da potencijalni strateški partner CA ne dolazi iz EU, on ne može postati vlasnik više od 49% kompanije.

- No, ne znači da neko neće biti zainteresovan ako neće biti većinski, to nije isključeno, tako da pričekajmo tu celu proceduru koja treba ići - poručio je Butković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.