NavMenu

Uskoro Regionalna sanitarna deponija u Kaleniću? - Za izgradnju potrebno oko 17 mil EUR

Izvor: RTS Sreda, 20.02.2019. 15:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
U rešavanju problema odlaganja komunalnog otpada i izgradnje Regionalne sanitarne deponije u Kaleniću udružilo se deset opština i grad Valjevo.

Pre nekoliko godina, formirano je i zajedničko regionalno preduzeće u Ubu, koje najavljuje da će građevinski radovi početi do kraja godine.

Za buduću regionalnu sanitarnu deponiju u Kaleniću, na 60 hektara devastiranog zemljišta, na kopovima "Kolubare", do polovine godine trebalo bi da bude završen projekat građevinske dozvole i kompletna dokumentacija. Time bi se, nakon šest godina rada na projektnoj dokumentaciji, stvorili uslovi za početak izgradnje i finansiranje, jednog od najvažnijih projekata Ministarstva za zaštitu životne sredine.

- Prvi put da Vlada Republike Srbije odvoji određena sredstva odnosno ministarstvo za zaštitu životne sredine za finansiranje projekta za građevinsku dozvolu i revizija regionalnog plana upravljanja sa tehničkom kontrolom u iznosu od 65 miliona. I finansiranje tela deponije sa svojom infrastrukturom biće iz nacionalnih sredstava a opremanje regiona biće iz fondova Evropske unije, a samo izvođenje radova očekuje se u drugom delu godine - kaže Zoran Petrović, direktor REC "Eko -Tamnava" Ub.

Izgradnja regionalne deponije u Kaleniću prioritet je za Valjevo, koje ima i najveći udeo u zajedničkom preduzeću 11 lokalnih samouprava. Po završetku planske dokumentacije, očekuju se značajna sredstva države i nesmetano finansiranje:

- Ministarstvo za zaštitu životne sredine je na svojim pozicijama izdvojilo 350 miliona za izgradnju regionalnih deponija i mi očekujemo da će ta dokumentacija biti urađena na vreme i da ćemo uspeti da realizujemo bar prvi deo izgradnje deponije i nešto od tog novca koji je namenjen za 2019. godinu - kaže Žarko Kovač, član Gradskog veća u Valjevu. - Inače, ako bi počeli radovi u drugoj polovini 2019. godine, po tom planu deponija, prva ćelija bi mogla biti otvorena krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

Za izgradnju regionalne deponije u Kaleniću, neophodno je oko 17 mil EUR. U lokalnim samoupravama, pripremaju se za prikupljanje, selektovanje i odvoženje smeća po najvišim standardima upravljanja komunalnim otpadom.

Valjevo je još pre nekoliko godina izgradilo reciklažni centar i transfer stanicu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.