NavMenu

Za izgradnju deonice autoputa kod Zenice 34 mil EUR - Ugovor o zajmu potpisan sa Kuvajtskim fondom

Izvor: Klix Utorak, 19.02.2019. 16:08
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)Ilustracija
Zamenik predsedavajućeg Veća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je sa predstavnikom Kuvajtskog fonda za razvoj Marwanom Al-Ghanemom ugovor o zajmu za izgradnju autoputa na Koridoru 5C, na deonici Nemila - Donja Gračanica.

Bevanda je kazao da su potpisali kreditni sporazum između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj i time omogućili dodatno ulaganje od 34 mil EUR za projekat autoputa Nemila - Donja Gračanica.

- Kuvajt već dugi niz godina podržava projekte u oblasti infrastrukture i drugih resora. Novcem koji će biti osiguran ovim kreditnim sporazumom finansiraće se deonica od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara, što je vrlo bitna putna komunikacija Koridora 5C - kazao je Bevanda.

Naveo je da su uslovi kredita povoljni i da je rok otplate 20 godina.

- Preciznije, rok otplate je 15 godina i 5 godina je grejs period. Kamatna stopa je 2% godišnje - kazao je Bevanda.

Predstavnik Kuvajtskog fonda za razvoj Marwan Al-Ghanem je kazao da je današnja ceremonija važan korak saradnje Kuvajtskog fonda i Bosne i Hercegovine.

- Kuvajtski fond je u razvoju BiH prisutan od 1997. godine kada je učestvovao u finansiranju kreditne linije za Investicijsku banku BiH. Od tada je odobreno ukupno pet kredita po povoljnim uslovima. Odobrena su i dva granta za tehničku pomoć - rekao je Al-Ghanem.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je istakao da je za ovu godinu planirano ozbiljno zaduženje kod domaćih komercijalnih banaka, kako bi smanjili izloženost prema EIB-u i EBRD-u.

- Nadam se da ćemo do sredine godine imati zaokružen taj projekat i da će domaće banke za realizaciju Koridora 5C dati oko 250 mil EUR i finansirati deonicu Mostar Sever - Mostar Jug od 15 kilometara - kazao je Terzić.

Napomenuo je da potpisivanje kredita ne bi bilo moguće bez usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

- Da nismo usvojili zakon ne bismo imali realne parametre kako u tih 20 godina vratiti kredit - rekao je Terzić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.