NavMenu

Influenseri, mikro-influenseri i praćenje uspeha kampanja - Medijski trendovi za 2019. godinu

Izvor: eKapija Utorak, 19.02.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Influenseri na društvenim medijima imaju sve veći uticaj, a trend mikro-influensera je u porastu, pokazao je izveštaj Direct Media United Solutions o medijskim trendovima koji će obeležiti 2019. godinu.

Kako prenosi Društvo Srbije za odnose s javnošću na svom sajtu, ljudi sa dobrim ugledom na veoma značajnim tržištima i tržišnim nišama zovu se mikro-influenseri. Oni obično imaju manje od 10.000 pratilaca. Ipak, imaju značajan uticaj na malom tržištu. Pošto su to stručnjaci u svojim oblastima, njihov glas je važan za publiku kojoj pružaju uslugu. Kompanije se mogu direktno obratiti malim segmentima i pokrenuti odluke o kupovini uz pomoć mikro-influensera. Kombinujući snagu 20-30 mikro-influensera, kompanije mogu kreirati uspešnu marketinšku kampanju sa influenserima bez trošenja previše dolara.

Sa druge strane, što brendovi više počinju da ulažu u marketing angažovanjem influensera, veća je potražnja za praćenjem uspeha njihovih kampanja. Na tržištu je dostupan veliki broj alata koji pomažu ne samo da pratite povrat na uložena sredstva od marketinga angažovanjem influensera, već i da utvrdite prave influensere za pristup određenom brendu. U 2019. godini, UTM parametri za praćenje povrata na uložena sredstva od marketinga angažovanjem influensera biće od ključnog značaja. To podrazumeva označavanje bilo kakvih dolaznih veza na vaš veb-sajt, koje dajete influenserima kao CTA.

Prikazivanje izvora, medija i imena pomoći će vam da pratite (u Google analitici) iz koje konkretne kampanje je došao saobraćaj na vaš veb-sajt.


Influenseri u Srbiji?

Iako se digitalne kampanje u Srbiji sve više kreću ka kampanjama gde klijent plaća reklamu po njenom učinku (eng. performance), radije nego ka kampanjama podizanja svesti, influenseri sa društvenih medija najviše se angažuju u kampanjama podizanja svesti (nasuprot svetskom trendu), a većina oglašivača meri samo broj impresija. Pošto je tržište Srbije i dalje malo, a cene su relativno niske, to nam omogućava da angažujemo vodeće influesere po razumnoj ceni.

(Foto: Pe3k/shutterstock.com)
U Srbiji postoje dve vrste influensera: Instagram i YouTube influenseri. Najpopularniji influenseri na Instagramu su devojke sa sadržajem vezanim za modu i šminku – Zorannah (905.000 pratilaca), Marija Žeželj (649.000 pratilaca), Jana Dačović (619.000 pratilaca), Lea Stanković (388.000 pratilaca) itd. Na YouTube-u, sa druge strane, najpopularniji kanali su za igranje igrica (eng. gaming) i smešni skečevi i prenkovi: Muđa (1,3 miliona pretplatnika), Baka Prase (916.000), Stuberi (720.000), Đota (611.000), Yasserstain (575.000).



Društveni mediji u Srbiji rastu nasuprot globalnom trendu

Globalno, društveni mediji beleže ozbiljan pad aktivnih korisnika – u avgustu 2018. godine je Snap, proizvođač aplikacije Snapchat, izjavio je da je u drugom tromesečju izgubio 3 miliona dnevno aktivnih korisnika u odnosu na početak godine. To je prvi put od kada se kompanija javno oglasila, početkom 2017. godine, da je prijavila pad broja korisnika. Snepov izveštaj pratio je slične trendove Facebooka i Twittera. Facebook je u julu 2018. godine otkrio da je da je njegov broj korisnika u Sjedinjenim Državama bio isti kao na početku godine, te da je broj njegovih korisnika u Evropi opao u istom periodu, iako je ukupan broj članova porastao.

A Twitter, koji se godinama trudi da poveća interesovanje za svoju platformu, takođe je rekao krajem jula da su se mesečno aktivni korisnici smanjili za jedan milion od početka godine.

Ali u Srbiji su društveni mediji na najvišem piku – na Facebooku ima skoro 3,3 miliona aktivnih korisnika od 4,2 miliona korisnika Interneta u Srbiji (prema "Gemius"-u)! Instagram je imao rast od 36% u Srbiji u 2018. godini, uglavnom kod muške populacije i dostigao je oko 2 miliona aktivnih korisnika. YouTube ima 3,5 miliona korisnika što je skoro polovina ukupnog stanovništva, stoji u izveštaju Direct Media United Solutions.

Pogledajte i ostale medijske trendove za 2019. godinu ovde.

Autor: Ljubica Vukčević
Izvor: Direct Media United Solutions

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.