NavMenu

Lokalne administrativne takse od početka 2019. u Beogradu umanjene od 26 do 92%

Izvor: eKapija Utorak, 19.02.2019. 14:16
Komentari
Podeli
(Foto: mosher/shutterstock.com)
Od početka ove godine, u Beogradu su umanjene pojedine lokalne administrativne takse za spise i radnje iz oblasti urbanizma i građevinskih poslova. Kako je za Beoinfo rekao član Gradskog veća Zoran Adamović, pojedina prosečna umanjenja u odnosu na 2018. godinu kreću se od 26 pa i do 92%.

– Osim usklađivanja sa Zakonom o republičkim administrativnim taksama, razlog za niže iznose nalazi se i u tome što se naplata taksi obavlja prema kategorijama objekata, a ne prema bruto građevinskim površinama objekata, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima. Takođe, stvarni troškovi smanjeni su i zbog postupanja elektronskim putem kroz Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola – naveo je Adamović.

Primera radi, precizirao je Adamović, taksa za informaciju o lokaciji umanjena je za 26%, dok se za lokacijske uslove, u zavisnosti od kategorije objekata, prosečna umanjenja kreću od 56 do 92%. Prosečno manji iznos taksi za potvrdu projekta parcelacije i preparcelacije je od 60 do 73%, a za potvrdu urbanističkog projekta za kompleks sa objektima 28%.

– Ovo je još jedan način da se izađe u susret kako građanima tako i investitorima. Efekti su pozitivni na ekonomiju i privredu, jer se pospešuje i stimuliše gradnja u glavnom gradu – ocenio je Adamović.

On je još jednom podsetio na trend rasta kvadrata u Beogradu, te da je drugu godinu zaredom izdato građevinskih dozvola za više od milion kvadratnih metara, preciznije, prošle godine ta brojka iznosi 1.009.221 m2.

U poređenju sa veoma uspešnom 2017. godinom, prošle godine je u Beogradu izdato 17% više građevinskih dozvola i 16% više lokacijskih uslova, to jest Grad Beograd je tokom 2018. izdao 976 lokacijskih uslova i 228 građevinskih dozvola za objekte preko 800 m2. Osvrćući se na 2011. i 2012. godinu, kada je izdavano građevinskih dozvola za nešto više od sto, odnosno dve stotine hiljada kvadratnih metara, Adamović je podvukao da je trend rasta evidentan.


U glavnom gradu trenutno je aktivno bezmalo hiljadu i po gradilišta, što govori u prilog ekspanziji gradnje. Sadašnja gradska vlast ima jasnu viziju kako da pospeši gradnju i na sve načine stvara dobre uslove za to, vodeći računa kako o običnim građanima koji žele da grade tako i o velikim investitorima – rekao je Adamović.

Član Gradskog veća podsetio je i na druge odluke Grada Beograda koje za cilj imaju pospešivanje gradnje. Među njima je odluka da svi investitori, koji ulažu više od 50 mil EUR, imaju pravo na posebnu Radnu grupu sa predstavnicima svih državnih organa i organa lokalne samouprave, važnih za realizaciju investicije, kao i da se garancija i obaveze prema gradu plaćaju fazno kako se razvija investicija, a ne odmah. Takođe, dodao je Adamović, omogućen je i veći popust prilikom plaćanja tih obaveza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.