Izvor: Tanjug | Utorak, 19.02.2019.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

U toku radovi na sanaciji pukotina na deonici Koridora 10 Prosek-Bancarevo

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Na istočnom kraku Koridora 10 između Proseka i Bancareva u dužini od 150 metara, u junu prošle godine su se pojavile podužne pukotine na kolovoznoj konstrukciji i grčka Terna je 5. februara započela radove na sanaciji, koji neće uticati na predviđeno puštanje u saobraćaj cele deonice, saopštili su Koridori Srbije.

- Puštanje u saobraćaj deonice istočnog kraka Koridora 10 Prosek-Crvena Reka očekuje se čim budu potpuno završeni radovi na elektro-mašinskom opremanju tunela Bancarevo i izgradnji deonice Bancarevo-Crvena Reka, tako da navedeno otklanjanje nedostataka neće imati uticaj na puštanje te deonice u saobraćaj, tj. radovi će biti blagovremeno završeni - naveli su Koridori, reagujući na tekst koji se pojavio u medijima pod naslovom "Deo Koridora 10 propao pre otvaranja".

Deonica između Proseka i Bancareva je izgrađena 2016. godine, a pukotine, između mostova B1 i B2, pojavile su se u junu 2018. godine. Odmah po uočavanju nastanka pukotina, Koridori Srbije i nadzorni organ, kompanija Eptisa, su 20. juna 2018. godine izdali izvođaču Non-Conformance Report (Izveštaj o neusaglašenosti) kojim je naloženo izvođaču - grčkoj kompaniji Terna preduzimanje neophodnih mera praćenja nastanka novih pukotina.

Takođe, zatraženo je da predlože kako će uočeni nedostaci u kvalitetu izvedenih radova biti otklonjeni. Izvođač je, posle opsežnih istražnih radova, koji je sproveo u njegovo ime Institut za puteve a.d Beograd, 30. novembra 2018. godine poslao tri predloga za sanaciju.

Posle izvršene analize svih predloga, 27. decembra 2018. godine su nadzorni organ i Koridori Srbije dali instrukciju da se izvrši zamena celokupnog nasipa i urade ponovo svi slojevi kolovozne konstrukcije, kada to dozvole vremenski uslovi.

Koridori Srbije navode da žele da obaveste javnost da su pomenuti nedostaci uočeni u toku garantnog perioda i da izvođač ima obavezu da ih otkloni o svom trošku, što mu je ugovorna obaveza i za šta postoje adekvatne bankarske garancije za dobro izvršenje posla.

Tako je izvođač 5. februara počeo radove na sanaciji pomenute deonice u dužini od 150 metara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.