NavMenu

U Užicu prestala isporuka pijaće vode cisternama - Voda sa akumulacije Vrutci ispravna za piće

Izvor: Glas zapadne Srbije Utorak, 19.02.2019. 10:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jtairat/shutterstock.com)Ilustracija
Posle izvršenih laboratorijskih analiza sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, u Užicu je prestala isporuka pijaće vode cisternama, pošto je konstatovano da je higijenski ispravna. To znači da se voda iz gradskog vodovoda može koristiti za piće i pripremu hrane, navodi se na sajtu grada Užica.

- Želimo da obavestimo javnost da su se, posle više od pet godina, ponovo stekli uslovi da se voda iz akumulacije Vrutci uključi u vodosistem snabdevanja, što je bio i krajnji cilj ovog našeg projekta koji već radimo četiri godine - istakao je član Gradskog veća Dragoljub Kostić.

- Urađene su sve potrebne analize koje su zakonom propisane i predviđene, a koje je radio i Zavod za zaštitu javnog zdravlja iz Užica i Gradski zavod iz Beograda, koji ima jednu od najopremljenijih laboratorija u regionu. Takođe vršena je analiza vode na radioaktivnost. Ta velika analiza obuhvata 150 parametara, i na osnovu svih tih parametara koji su urađeni i na osnovu tri uzastopne dobre analize u prethodnom periodu, dok je voda bila za sanitarno-higijenske potrebe, omogućeno je da se donese rešenje sanitarnog ispektora Ministarstva zdravlja da se voda može proglasiti i za piće i za pripremu hrane, što smo i očekivali da će se desiti tj. da svi parametri koji su ispitani do sada odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode - rekao je Kostić.

- Konačno smo se vratili na akumulaciju Vrutci, sve analize su pokazale da je uspešno završen projekat izgradnje Fabrike za preradu vode na Cerovića brdu, a na nama je da pravilno upravljamo postrojenjem, pravilno se ponašamo, kao i da ne bude grešaka koje mogu dovesti do toga da voda na bude u nekom momentu za piće - naveo je Kostić i dodao da je poslednjih nekoliko meseci voda koja dolazi sa Vrutaka izuzetno dobrog kvaliteta za sirovu vodu, koja se prečišćava, kao i da se trenutno uzima voda sa najnižeg vodozahvata, sa 40 m po dubini jezera, gde je kvalitet vode najbolji.


Isto tako, kako tvrdi Kostić, analize koje je radila Agencija za zaštitu životne sredine govore da su i na drugim nivoima alge u veoma niskim koncetracijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.