NavMenu

U Bugarskoj izgrađeno 270 hidroelektrana, u planu još 200

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 19.02.2019. 09:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dnaveh/shutterstock.com)Ilustracija
Sve reke u Bugarskoj i njihove pritoke pretrpele su neku vrstu štete - među uzročnicima su zagađenje, suša, otpadne vode, vađenje šljunka i peska i izgradnja hidroelektrana (HE), upozorila je Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Na ukupno 325 reka u Bugarskoj izgrađeno je 270 hidroelektrana, a odobreno je još 200 projekata za izgradnju hidroelektrana, saopštio je WWF, prenose mediji u Bugarskoj.

Iako vlada mišljenje da je Bugarska bogata vodama, vodni resursi ove zemlje su relativno ograničeni - zauzimaju samo 0,3% teritorije Bugarske. Bugarska ima 2.250 m3 vodnih resursa po glavi stanovnika godišnje, što je mnogo manje od svetskog proseka od 8.000 m3, piše portal Novinite.

Iako se hidroelektrane smatraju izvorom zelene energije, one postavljaju prepreke koje menjaju vodotokove, čime sprečavaju migracije riba i drugih životinjskih vrsta, saopštio je WWF.

Hidroelektrane, uz druge faktore kao što su klimatske promene i uništavanje šuma, dovele su do gubitka 60% populacije ribe u Dunavu i njegovim pritokama tokom prethodnih 20 godina, navodi WWF.

Lista ugroženih vrsta Bugarske sadrži 50 vrsta ribe, od kojih su četiri već izumrle, dok ih je 46 ugroženo. U ugrožene vrste spada i jesetra, čija evolucija traje još od doba dinosaurusa.

Predlozi u okviru debate o Okvirnoj direktivi o vodama dostavljaju se do 4. marta

Nešto se ipak može učiniti, kaže WWF i podseća da je u toku javna debata o Okvirnoj direktivi o vodama EU. Ova debata predstavlja šansu da se zaštiti život u bugarskim rekama tokom narednih 20 godina, kaže WWF. Rok za podnošenje predloga u vezi sa direktivom ističe 4. marta.

Svi građani i zainteresovane strane mogu da izraze svoje mišljenje u okviru debate o Okvirnoj direktivi o vodama.

Javna debata o ovoj direktivi organizovana je sa ciljem da se dobije što više mišljenja o tome kako su Okvirna direktiva o vodama i Direktiva o poplavama promenile način održivog upravljanja vodama i doprinele poboljšanju stanja voda, kao i kako su uticale na strategije smanjenja rizika od poplava u Evropskoj uniji, navodi se na sajtu Evropske komisije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.