NavMenu

U turističkom budžetu značajna stavka za roming - letnji paket usluga operatera mobilne telefonije

Izvor: Danas Subota, 13.06.2009. 11:57
Komentari
Podeli

Sudeći prema najavama tri operatera mobilne telefonije će i ove godine korisnike obradovati paketima za letnju sezonu. U kompaniji "Vip mobile" rekli su nam da će novu promociju predstaviti već sledeće nedelje, a u MTS-u kažu da pripremaju posebne pogodnosti tokom letovanja.

I ovog leta procedura pre polaska na put ostaje ista. U nekoj od poslovnica ili na internet sajtu operatera potrebno je proveriti u kojoj zoni se nalazi destinacija odnosno zemlja u koju turista putuje s obzirom na to da pojedine zemlje nemaju isti "prioritet" kod sva tri operatera, pa cene korišćenja mobilnog telefona mogu drastično da se razlikuju (posebno kad je reč o Tunisu i Egiptu). I

dok je usluga MTS-a u nekim zemljama povoljnija za pripejd korisnike, "Vip mobile" nudi najpovoljnije cene postpejd korisnicima. S druge strane, "Telenor" je svoje korisnike poštedeo muke traženja mreže partnerskog operatera u zemljama u koje putuju jer primenjuje istu tarifu bez obzira na odabranu mrežu (osim u Crnoj Gori gde treba odabrati mrežu "Promonte").

Najjednostavniju podelu zemalja na zone ima "Vip" koji razlikuje samo tri zone. U prvoj se nalaze sve okolne zemlje i Grčka, kao i zemlje u kojima posluju operateri u vlasništvu "Mobilkom" Austrija grupe ili s njom imaju partnerski odnos ("Vip net" u Hrvatskoj, "Mobiltel" u Bugarskoj i "Si mobil" u Sloveniji). U drugoj su zemlje Evrope (Turska, Italija i Španija), a u trećoj zemlje iz ostatka sveta (Tunis i Egipat).

Telenor ima jednu zonu više i u prvoj su sve zemlje u okruženju i Grčka. U drugoj zoni su Turska, Italija i Španija, dok su Tunis i Egipat u četvrtoj, najskupljoj zoni.

Na kraju, MTS je formirao nultu zonu (MTS-ovi operateri u Crnoj Gori i Republici Srpskoj) dok je u prvu zonu svrstao zemlje u okruženju i Grčku. Međutim, telefoniranje iz tih zemalja biće tarifirano prema posebnoj i jeftinijoj "my freind" zoni ukoliko turista odabere partnerske operatere ("GloBul" u Bugarskoj, "Kosmote" u Grčkoj i "T-Mobile" u Hrvatskoj). U drugoj zoni su ostale evropske zemlje (prema cenovniku MTS-a tu je svrstan i Tunis) dok je u poslednjoj zoni Egipat. Pre polaska na put potrebno je "naoružati" se dopunama jer je dopuna kredita ukucavanjem koda povoljnija od pozivanja kol centra s obzirom na to da u romingu pozivi usmereni ka kol centru nisu besplatni.

Po prelasku granice jedan od lokalnih operatera automatski će "preuzeti" broj i ukoliko to nije željena mreža preko koje će telefoniranje biti jeftinije, neophodno je ručno izabrati mrežu. Ručni odabir operatera vrši se preko opcije "podešavanja" (settings) u kojoj je smeštena funkcija "biranje mreže" (network selection). Po ulasku u "biranje mreže" potrebno je kliknuti na "ručno biranje" (manual) i potom izabrati željenu mrežu.

Ono što može da iznenadi turiste jeste činjenica da pojedini operateri ne nude mogućnost direktnog pozivanja Srbije okretanjem broja 00381... ili +381... pa je zato potrebno promeniti operatera ili koristiti opciju tzv. povratnog poziva, koja je inače i jeftinija od direktnog pozivanja. Tu mogućnost za sada nude samo MTS i "Telenor" i važi samo za pripejd korisnike. Korisnici MTS pre željenog broja moraju da ukucaju kod *102*, potom broj, a na kraju znak #, dok za korisnike "Telenora" kod za povratni poziv glasi *123*. Po ukucavanju koda i pritiskanju zelene slušalice, veza će biti prekinuta, a potom će turisti zazvoniti telefon i veza može da bude uspostavljena. Podaci iz cenovnika pokazuju da korišćenje povratnog poziva u pojedinim zemljama može da bude i dvostruko jeftinije od direktnog pozivanja.

Svakako ono što treba imati na umu jeste i to da se odlazni pozivi (kada turista poziva broj u Srbiji) tarifiraju po minuti što znači da treba u potpunosti iskoristiti ceo minut pri razgovoru dok se dolazni poziv (kada turisti stiže poziv iz Srbije) tarifira po sekundi. Slanje SMS poruka ne razlikuje se od uobičajenog načina, a prijem poruka u romingu je besplatan.

Prava mreža

Dok korisnici "Telenora" i "Vipa" uglavnom ne moraju da brinu koja će mreža u inostranstvu preuzeti njihov broj, postpejd korisnici MTS-a mogli bi da se suoče sa opasnošću da potroše mnogo više novca ako ne odaberu partnersku mrežu. Ukoliko bi, recimo, u Sloveniji odabrali mrežu "Si mobila" umesto "Tus mobila", minut odlaznog poziva koštao bi ih tri puta više. Isto važi i za Španiju ukoliko se umesto "Ex sfere" odabere, recimo, "Orange", dok bi turista u Tunisu dva puta skuplje platio razgovor ako bi odabrao "Orasko" umesto "Tunisie telecom". Posebno bi došli u nezgodnu situaciju ako bi u Crnoj Gori pozivali Srbiju preko "T mobile" mreže gde bi minut odlaznog poziva za njih koštao 76 dinara (bez poreza), a preko "Mtel" mreže samo osam dinara (bez poreza).

Skupa zabava

Korišćenje interneta putem mobilnog telefona moglo bi da bude izuzetno skupa usluga. Zbog tog problema i Evropska unija je uputila predlog svojim operaterima da od 2010. ograniče količinu podataka koja može da se "daunloduje" tokom letovanja. Jedan od povoda bio je i slučaj turiste koji je na letovanju s interneta skinuo omiljenu emisiju da bi je pogledao na telefonu, a kod kuće ga je sačekao račun od 40.000EUR.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 13.06.09)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.