Izvor: eKapija | Ponedeljak, 18.02.2019.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jedinstvene poljomašine u Srbiji i regionu - Štedljivi plug koji priprema zemljište za setvu u jednom prohodu i kombajn za pasulj koji razdvaja zrno od mahune (VIDEO)

(Foto: YouTube)
Upućeni kažu da se poslednjih godina interesovanje farmera u Srbiji za inovativne mašine značajno povećalo, a sve zahvaljujući lakšem pristupu informacijama putem interneta i društvenih mreža, ali i visokim cenama inputa, pre svega goriva.

Proizvođači su postali svesni da je tržište to koje diktira uslove prodaje njihovih proizvoda i da moraju da idu u korak sa vremenom, tražeći savremena rešenja koje će im pomoći da smanje troškove proizvodnje kako bi se bolje pozicionirali na tržištu.

Neka od takvih rešenja nudi novosadski Agrostandard plus d.o.o, koji vode diplomirani inženjer poljoprivrede, master menadžer poljoprivrede i diplomirani ekonomista, što je već dovoljno da poljoprivredni proizvođači poklone poverenje ovoj kompaniji koja prodaje kompletan program priključnih mašina koje su potrebne farmerima.

Međutim, upravo specifičan asortiman je ono što dodatno izdvaja Agrostandard plus od ostalih distributera poljoprivredne mehanizacije, jer se u njemu mogu pronaći inovativne mašine koje su jedinstvene na ovom tržištu po tome što štede vreme i novac.

Prema rečima Stefana Martića, suvlasnika kompanije, Agrostandard plus je eksluzivni zastupnik holandskog Farmax rotacionog pluga koji predstavlja apsolutnu revoluciju u obradi zemljišta.

(Foto: YouTube)
- To je mašina koja je sposobna da u jednom prohodu posle žetve pripremi zemljište za setvu. Ovaj plug, za razliku od klasičnog pluga koji zemlju okreće, meša zemljište, čime se postiže bolja struktura i viša temepratura zemljišta. Setvena posteljica je idealno pripremljena i, što je veoma važno, plug ima podrivače kojima se razbija plužni đon i koji se nakon toga ne stvara ponovo ako se zemljište obrađuje na ovaj način - ističe Martić i dodaje da uštede u gorivu idu čak i do 40% u odnosu na konvecionalan način obrade zemljište.

Kako navodi za naš portal, rotacioni plugovi se prave za traktore od 30 KS do 300 KS, i pogodni su za sve vrste zemljišta.

Martić ističe da je Agrostandard plus prezentaciju ovog pluga uradio u Vršačkim ritovima, na zemljištu koje je, kako kaže, ubedljivo najteže za obradu u našoj zemlji.

- Reč je o zemljištu u lucerištu sejanom 2016. godine, koji je Farmax rotacioni plug radeći na 25 cm dubine u jednom prohodu pripremio za setvu. Ljudi su zanemeli kada su videli šta je ovaj plug uradio na toj zemlji, jer svako ko je upoznat sa pedološkim osobinama zemljišta u tom delu Banata zna da je ovo zaista neverovatan uspeh - kaže naš sagovornik.

Još jedan jedinstveni proizvod na našem tržištu koji se može pronaći u ponudi firme Agrostandard plus, jeste i kombajn za pasulj Solmax Steel.

- Ova mašina, koju smo izvezli i za Hrvatsku, kupi pokošeni i osušeni pasulj za njime i ubacuje u bubanj koji razdvaja zrno od mahune i stable pasulja. Posle toga zrno pada na perforirani deo gde duva ventilator velike snage koji dodatno uklanja nečistoće. Na kraju zrno pasulja dolazi do vibracionog sita, i posle toga se elevatorom sa plastičnim lopaticama transportuje u bunker kapaciteta 850 kilograma, koji se kasnije putem hidrauličnog klipa prazni u prikolicu - objašnjava Martić.

Kako kaže za naš portal, Agrostandard plus je među poljoprivrednicima prepoznatljiv po kvalitetnim pneumatskim kukuruznim i žitnim sejalicama turskog brenda Sakalak, a takođe je i distributer za region turske firme Elibol&Agrotiger koja je širom sveta poznata po proizvodnji izuzetno kvalitetnih i pristupačnih adaptera za kukuruz i suncokret.

- U svom asortimanu imamo i domaće i inostrane traktorske prikolice, kvalitetne rasturače mineralnog đubriva, rasturače stajnjaka, mix prikolice za pravljenje stočne hrane, a istakao bih i program za navodnjavanje - u saradnji sa italijanskom kompanijom Ferbo nudimo kvalitetne tifone, kišna krila Giampi, kao i agregate sa pumpama za navodnjavanje - navodi Martić.

Dodaje da je kompanija odnedavno i distributer za parking galanteriju, odnosno parking ivičnjake i stubiće napravljene od reciklirane gume koji ne mogu da oštete vozila, a u njima se nalazi i UV stabilizator koji omogućava da se boja održava tokom svih vremenskih uslova.Ako ne vidite video kliknite OVDEJagma za mašinama sa elektronskom kontrolom
...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.