Izvor: eKapija | Ponedeljak, 18.02.2019.| 13:27

Erste banka realizovala upis i uplatu obveznica od 3,87 milijardi dinara - Tražnja premašila ponudu

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Druga po redu emisija dugoročnih dinarskih obveznica Erste Banke uspešno je završena, a interesovanje investitora premašilo je sva očekivanja. Tokom trajanja javne ponude realizovan je upis i uplata obveznica u vrednosti od 3,87 milijardi, čime je ponuđeni obim emisije od 3,5 milijardi dinara premašen za više od 10%. Povraćaj uloženih sredstava investitora, preko planiranog iznosa emisije, izvršen je po principu pro-rata.

U okviru emisije namenjene profesionalnim investitorima, izdato je 350 hiljada obveznica pojedinačne nominalne vrednosti 10 hiljada dinara, sa rokom dospeća od dve godine i jedan dan, i varijabilnom kamatnom stopom koja iznosi tromesečni BELIBOR plus 1%. Među onima koji su ulaganjem u obveznice Erste Banke želeli da doprinesu razvoju lokalnog finansijskog tržišta i daljoj dinarizaciji domaćeg finansijskog sistema nalaze se domaće banke, osiguravajuće kuće, penzioni fondovi i jedna od vodećih međunarodnih razvojnih banka – Evropska banka za obnovu i razvoj.

- Verovali smo da će ponuđeni uslovi privući investitore, a veliko interesovanje i lista onih koji su odlučili da ulože u obveznice Erste Banke govori u prilog tome da nas tržišni učesnici percipiraju kao stabilnu i perspektivnu banku - izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

Novac prikupljen prodajom obveznica Erste Banka će iskoristiti za finansiranje i dalje unapređenje svog poslovanja u sektoru stanovništva i privrede.

- Pored toga što smo obezbedili stabilne i dugoročne izvore finansiranja u domaćoj valuti i dalju diversifikaciju izvora sredstava Banke, pokazali smo da postoji interesovanje za ulaganje u korporativne hartije od vrednosti u dinarima, što je veoma značajno za dalji razvoj domaćeg tržišta kapitala - dodao je Carić.

Obveznice će biti listirane na Beogradskoj berzi, a sekundarno trgovanje će biti moguće na regulisanom tržištu Beogradske berze i na vanberzanskom tržištu, navodi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.