Izvor: Promo | Ponedeljak, 18.02.2019.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija dobila CFA društvo i postala deo globalne mreže CFA Instituta

Nakon više od dve godine od inicijative započete na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Udruženje investicionih profesionalaca Srbije - SAIP ispunilo je kriterijume punopravnog članstva CFA Instituta i formalno postalo deo globalne mreže CFA društava, što je ujedno i prvi korak u daljem osnaživanju i promociji investicione profesije u Srbiji i okruženju.

Inauguracija je svečano obeležena u beogradskom hotelu Crowne Plaza, a događaj je okupio više od 60 investicionih profesionalaca iz Srbije i regiona, uključujući i predstavnike CFA Instituta. Tom prilikom predstavljena je misija društva u Srbiji koja je bazirana na promociji profesionalizma, razvoju investicione profesije, jačanju integriteta finansijskih tržišta, odnosno na globalno promovisanim vrednostima CFA Instituta. Događaj je ujedno bila prilika da se čestita novim nosiocima CFA čartera.

Aktivnosti društva će se bazirati na jačanju baze i ostvarenju dodatne vrednosti za članove, podizanju nivoa prepoznatljivosti CFA Programa i CFA zvanja, kontinuiranoj edukaciji i promociji profesionalnih i etičkih vrednosti. Poseban akcenat biće na saradnji sa relevantnim tržišnim učesnicima - investitorima, regulatorima finansijskih tržišta, finansijskim institucijama, univerzitetima, poslodavcima i medijima.

U Srbiji danas postoje 54 stalna člana CFA Instituta koji su vlasnici CFA čartera, a takođe i osnivački članovi CFA Society Serbia. Pored toga, društvo okuplja i 40 pridruženih članova koji su položili barem jedan ispit CFA Programa i poseduju prihvatljivo profesionalno radno iskustvo.

CFA Institut je globalna zajednica investicionih profesionalaca, čije aktivnosti datiraju još od 1947. godine, i okuplja više od 160.000 članova u preko 155 zemalja. Misija CFA Instituta je da izgradi industriju u kojoj su interesi investitora na prvom mestu, gde finansijska tržišta najbolje funkcionišu, a ekonomije rastu.

Chartered Financial Analyst (CFA) Program je globalno prepoznat kao zlatni standard u industriji i pruža izuzetnu osnovu za razvoj veština investiranja, napredne finansijske i investicione analize kao i portfolio menadžmenta. Kurikulum programa je pokriven kroz tri nivoa ispitvanja i sadrži akademsku teoriju, aktuelne trendove i prakse u industriji, dok etičkim i profesionalnim standardima nastoji pružiti snažne osnove za upravljanje portfeljom u realnom svetu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.