NavMenu

Borba na tržištu za dobre majstore - Nedostaju radnici metalske struke, pre svega bravari i zavarivači

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 18.02.2019. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Mnoge evropske države muku muče da nađu zavarivače, ali i druge iskusne majstore metalske struke. Neki od investitora, kao oni koji planiraju proširenje investicija i otvaranje novih pogona u Sloveniji, poslednjih nedelja svojim zaposlenima daju 250 EUR ako im preporuče ili dovedu novog radnika metalske struke.

Pred kraj prošle godine danima se u medijima analizirala vest o tome da brodogradilište u Kladovu daje variocima platu i do 1.000 EUR, ali da zainteresovanih nema. Poslodavci u Srbiji se, inače, žale da im na oglase konkuriše "mali broj stručnih kandidata", uz konstataciju da za pojedina zanimanja nema dovoljno obučenih radnika. Najčešće je reč upravo o radnicima metalske struke, pre svega bravarima i zavarivačima. Pri tom poslodavcima ne smeta i da radnik bude niskokvalifikovan, ali da zna konkretan posao.

Pi-ar sajta Infostud Miloš Turinski istakao je da, uprkos tome što u Srbiji postoji nizak procenat visokoobrazovanih, ipak najviše nedostaju radnici niskokvalifikovanih zanimanja, dodajući da tu postoji veliki deficit kadrova i stalni konkursi na koje se niko ne javlja.

Po njegovom mišljenju, prvi razlog nedostatka deficitarnih zanatlija je u tome što većina niskokvalifikovanih radnika smatra da su ponuđeni poslovi niže plaćeni od njihovih očekivanja, a to je uslovljeno time što su radnici svesni i upućeni u to koliko su ti poslovi plaćeni u inostanstvu. Navodi da ljudi nisu spremni na promene i prekvalifikacije te da firme neretko nude prekvalifikaciju, ali i da ima onih koji kažu da im je "ispod časti" da se bave tim zanimanjem.

Zbog toga je, istakao je Turinski, došlo vreme da se izjednači potražnja za niskokvalifikovanom radnom snagom i IT industrijom kod nas, budući da nam konstatno nedostaje oko 20.000 programera.

Samo u januaru ove godine, po podacima iz Statističkog biltena Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, na evidenciji nezaposlenih iz delatnosti mašinstva i obrade metala bilo je 68.379 lica. Od tog broja kvalifikovnih za obrađivanje metala bilo je 30.728, montera i instalatera u mašinstvu 2.232, mašinskih konstruktora i projektanata 9.916, mašinskih tehnologa 1.558 i mehaničara i mašinista čak 23.945. Od NSZ-a poslodavci su tražili samo 331 radnika mašinske struke, a tokom januara posao je dobilo njih 8.793, što znači da su se sami javljali na raspisane oglase poslodavaca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.