NavMenu

Niškim školama i vrtićima neophodna rekonstrukcija - Pre sanacije analiza energetske efikasnosti zgrada

Izvor: Južne vesti Nedelja, 17.02.2019. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Većina zgrada škola i vrtića u Nišu staro je i po više od tri decenije, pa im je rekonstrukcija neophodna, a među prvih šest gradova u Srbiji koji će pregledati i analizirati energetsku efikasnost tih zgrada, a potom praviti prioritetnu listu onih kojima je potrebna sanacija, našao se i Niš.

Na poboljšavanje enegetske efikasnosti u javnim zgradama, posebno u školskim objektima, Grad Niš se obavezao i Memorandom o saradnji koji je potpisan sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a plan je da se sve aktivnosti budu završene do kraja 2019. godine.

Prvi zadatak, kako saopštavaju iz Grada Niša, jeste da se primeni poseban kalkulator za analizu potencijala primene mera energetske efikasnosti na škole i vrtiće. Analiziraće se postojeće stanje, proceniti potencijalne uštede energije i predložiti mere za sanaciju.

Nakon što se utvrditi kojim školama i vrtićima je potrebna zamena stolarije, stavljanje izolacije ili drugi izvori energije, ideja je da se naprave liste prioritetnih škola.

- Ovako kreirane prioritetne liste su dobar i čvrst oslonac za planiranje različitih programa sanacije, ali i apliciranje u dostupnim donatorskim i nacionalim fondovima - saopštili su iz Grada Niša.

Na potpisivanju memoranduma izneti su i podaci da je većina škola i vrtića sagrađeno 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Napomenuli su i da većina tih zgrada ima neodgovarajuću toplotnu izolaciju, zastarele sisteme grejanja i hlađenja i značajna strukturna oštećenja prouzrokovana neadekvatnim održavanjem.

Studije koje su rađene u okviru Projekta srpsko-nemačke razvojne saradnje, poput Nacionale tipologije škola i vrtića, ukazuju da investicije u mere enregetske fikasnosti u školama imaju veliki potencijal za uštedu energije i smanjenje emisije CO2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.