Izvor: seebiz.eu | Nedelja, 17.02.2019.| 11:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro bi mogla da počne izgradnja robne kuće IKEA u Ljubljani - Investicija vredna 80 mil EUR

(Foto: FotograFFF/shutterstock.com)
Gradsko veće Ljubljane će u ponedeljak (18. februara) raspravljati o predlogu kompanije IKEA za promenu prostornog plana u području planirane trgovine, što bi omogućilo početak gradnje, iako južni pristupni put do trgovačkog centra još nije u potpunosti izgrađen.

Gradski većnici odlučivaće na redovnoj sednici u februaru o meri kojom se ukida uslov da IKEA može dobiti valjanu dozvolu tek nakon uređenja južnog pristupnog puta od ukrštanja Kajuhove i Kavčičeve ulice do raskrsnice američkih i talijanskih ulica, gde se planira izgradnja kružnog toka.

IKEA je inicijativu da se sprovede provera lokacije podnela u opštini u julu prošle godine.

Zemljište za izgradnju navedenog južnog prilaznog puta trebalo bi da stekne opština, ali se zakomplikovalo kod zemljišta na ukrštanju Kajuhove i Kavčičeve ulice. Zemljište je u vlasništvu kompanije Protect GL, koja je u stečaju, a opština nije uspela da dogovori prodajnu cenu sa stečajnim upravnikom. U leto 2016. godine, opština je pokrenula postupak eksproprijacije, ali je prošle jeseni ona zaustavljena na zahtev opštine, kako bi se nastavilo prema novom zakonu.

U kompaniji IKEA su za ljubljanski Dnevnik pojasnili da imaju spremnu svu potrebnu projektnu dokumentaciju i da će odmah podneti zahtev za izdavanje potrebnih građevinskih dozvola "nakon uspešnog završetka promene prostornog plana". Ugovor o opremi s Gradom Ljubljanom još nije sklopljen, predviđa se da će se to dogoditi s podnošenjem zahteva za dobijanje građevinskih dozvola, dodali su.

Ako se u ponedjeljak podrži predlog opštine, švedski trgovac bi uskoro mogao da počene sa izgradnjom, dok bi prva IKEA robna kuća u Sloveniji mogla da otvori svoja vrata 2020. godine. Investicija je vredna 80 mil EUR, a očekuje se otvaranje oko 300 radnih mesta i obuhvatiće oko 30.000 m2 zemljišta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.