Izvor: bankar.me | Subota, 16.02.2019.| 21:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Napreduje izgradnja autoputa Bar-Boljare kroz Crnu Goru - U toku završni radovi u tunelima

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
U Crnoj Gori su u toku završni radovi u tunelima duž cele prioritetne deonice auto-puta Bar-Boljare, na koje vremenski uslovi trenutno imaju minimalni uticaj. Najintenzivniji radovi realizuju se na prvoj i drugoj sekciji, tačnije na Bioču i Pelevom bregu.

- Vremenski uslovi nisu pogodni za većinu radova na otvorenom, na području Veruše i Mateševa, tačnije sekcijama tri i četiri, gde sneg onemogućava radove na mostovima, potpornim zidovima, petljama i otvorenoj trasi - objasnili su predstavnici kineske kompanije CRBC koja je glavni izvođač na projektu izgradnje autoputa.

Oni su dodali da će na proleće u punom kapacitetu aktivirati gradilišta na otvorenom, na severnom delu prioritetne trase.

- Očekuju nas završni radovi u tunelima, gradnja rasponskih konstrukcija na mostovima i radovi na otvorenoj trasi autoputa - naveli su u CRBC-u.

U Ministarstvu finansija su ranije kazali da je izvesno da će doći do produžetka radova na deonici Smokovac-Uvač-Mateševo, zbog čega će i dinamika realizacije plaćanja biti izmenjena.

- Od ukupno planiranih 809.577.356 EUR, do kraja prošle godine, CRBC-u je isplaćeno 511,68 mil EUR dok bi preostali iznos trebalo da bude isplaćen po dinamici realizacije radova, čija se finalizacija očekuje do kraja 2020 - istakli su u Ministarstvu.

Ugovorom je planirano da se do sredine maja ove godine kompletiraju radovi i, u skladu sa tim, izvrše sva plaćanja po osnovu realizacije prioritetne deonice auto-puta.

Produžetak radova za oko godinu, nedavno je potvrdio i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković,
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.