NavMenu

Luka "Bar" se deli na sedam preduzeća

Izvor: Biznis Petak, 12.06.2009. 10:49
Komentari
Podeli

Luka "Bar"Luka "Bar"

Luka "Bar" će biti restrukturisana formiranjem dva akcionarska društva i pet povezanih kompanija, odlučila je tenderska komisija za privatizaciju barskog preduzeća.

Prema pisanju podgoričkih "Vijesti", Luka "Bar" će biti podeljena na akcionarska društva "Kontejnerski terminali i generalni tereti" i "Tečni i rasuti tereti", uz formiranje još pet povezanih preduzeća. Posle razdvajanja, preduzeće Luka "Bar" biće ugašeno i izbrisano iz Centralnog registra Privrednog suda.

Segmentacijom na dve nezavisne kompanije, kako je navedeno, akcionari neće praktično ništa izgubiti, jer će dobiti isti procenat deonica novih društava. Vlasništvo države u novoformiranim nezavisnim kompanijama biće 54,05%, koliko je iznosilo i u Luci "Bar". Zbir nominalnih vrednosti akcija novih kompanija iznosiće 2,36 EUR, koliko iznosi i nominalna vrednost deonice "Luke".

Pravni sledbenik Luke "Bar" biće kompanija "Tečni i rasuti tereti", koja će naslediti i godišnju koncesiju na lučku infrastrukturu.

Luka "Bar", kao javno preduzeće, postoji od 1906. godine, a u akcionarsko društvo transformisana je krajem februara 1999. Ceo proces restrukturisanja treba da bude završen u narednih mesec i po, a tenderi za privatizaciju mogli bi da budu raspisani u septembru. Dva akcionarska i pet društava sa ograničenom odgovornošću biće povezani četvorogodišnjim ugovorima o pružanju usluga.

Luka "Bar" je prošle godine zabeležila gubitak od 3,53 mil EUR dok su prihodi iznosili 22,31 mil EUR. Luka je lane otpisala i 1,79 mil EUR nenaplativih i spornih potraživanja, avansa i dugoročnih finansijskih plasmana, a poslovnu godinu zaključila je sa 6,9 mil EUR nenaplaćenih usluga.

Poslovodstvo Luke "Bar", vlada i sindikat dogovorili su prošle godine otpremnine za tehnološki višak, u iznosu od 1.000 EUR za godinu radnog staža, uz dodatnu isplatu 24 prosečne zarade u kompaniji. Uprava procenjuje da bi tehnološkim viškom mogla da budu proglašena 452 radnika, odnosno 32,3% od ukupne radne snage, što bi kompaniju moglo da košta oko 15 mil EUR.

Izvršni direktor Luke "Bar" Slobo Pajović smatra da kompanija može bez problema da obezbedi taj novac, prodajom imovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.