Izvor: eKapija | Subota, 16.02.2019.| 10:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavljen Plan detaljne regulacije dela bloka 9b - U planu izgradnja stambenih zgrada, vrtića, objekata javnih službi...

Ilustracija (Foto: Stefan Ml/shutterstock)
Plan detaljne regulacije šireg područja bloka 9B, poznatog i pod imenom Retenzija, gradske opštine Zemun i Novi Beograd, stavljen je građanima na javni uvid u zgradi Gradske uprave. Kako se navodi na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, opšti ciljevi izrade su definisanje javnog interesa, unapređenje postojeće saobraćajne mreže, čuvanje i unapređenje postojećih zelenih i saobraćajnih površina, smanjenje deficita parking mesta i uvođenje urbanog reda i unapređenje urbaniteta prostora.

Površina plana iznosi oko 22 hektara. Najveći potencijal prostora predstavljaju lokacije koje se planiraju za potpunu transformaciju, u skladu sa planiranom namenom i značajem i vrednostima prostora i izgradnja nedostajućih objekata javne namene.

Osnovna ograničenja prostora tokom izrade nacrta plana bili su veliki broj neplanski izgrađenih objekata komercijalne i mešovite namene, objekat retenzije sa antenskim stubovima mobilne telefonije, objekti izgrađeni na trasi postojeće infrastrukture i visok nivo podzemnih voda, navodi se u planu.

Pored površina za stanovanje, planom se predviđa izgradnja objekata i kompleksa javnih službi. Prema ukupnom broju stanovnika planira se izgradnja dve predškolske ustanove za prijem oko 650 dece predškolskog uzrasta, dok će deca školskog uzrasta koristiti kapacitete postojećih osnovnih škola u okruženju.

Kako se navodi u Planu detaljne regulacije, zelena površina na objektu retenzije, površine oko 1,5 hektara, planirano je da ima dvojaku funkciju - hidrotehničku i rekreativnu. Iznad retenzije neće biti dozvoljena izgradnja objekata, saobraćajnica ili parkinga, a biće dozvoljena izgradnja sportskih sadržaja - igrališta i terena za rekreativni sport (košarku, mali fudbal, odbojku), a koji nisu pokriveni ili zatvoreni.

Osim primarne i sekundarne saobraćajne mreže, planom se predviđa rekonstrukcija vodovodne mreže u skladu sa važećim standardima i propisima. S obzirom da na širem području već postoje recipijenti kanalizacionog sistema, planira se postavljanje sekundarne kanalizacione mreže u javnim površinama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.