Izvor: eKapija | Subota, 16.02.2019.| 09:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Amazon odustao od izgradnje sedišta u Njujorku

(Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)
Amazon je odustao od plana da izgradi svoje novo sedište u Njujorku, nakon sukoba s članovima lokalne zajednice.

– Nakon mnogo razmišljanja, odlučili smo da ne nastavimo s planovima izgradnje novog sjedišta u Long Island Cityju – rekla je Jodi Seth, jedna od predtstavnica Amazona, prenosi BiznisInfo.

Amazon je saopštio da se veliki broj državnih i lokalnih političara suprotstavio prisustvu kompanije i najavio da neće raditi s njom na izgradnji odnosa koji su neophodni da bi se nastavilo sa ovim projektom.

Podsetimo, Amazon je izabrao Njujork i Severnu Virdžiniju kao dva mesta gde će izgraditi svoje novo sedište. Svaki od dva grada trebao je dobiti po 25.000 novih radnih mesta.

Novo sedište na početku je dobilo svu podršku njujorških političara, uključujući guvernera Andrewa Cuomoa, kao velika prilika za nova radna mesta od koje je trebalo da profitira širi region Njujorka. Činilo se da će Njujork time početi da parira Silikonskoj dolini kao tehnološko čvorište.

Ali, kritičari su kasnije napali činjenicu da je grad ponudio podsticaj od čak 1,5 mlrd USD novca poreskih obveznika kako bi privukao tehnološkog diva. Osim toga, strahuje se da bi izgradnja ovog centra podigla cene nekretnina čime bi neki lokalni stanovnici praktično bili isterani iz svojih domova.

Stanovnici Long Island Citya izašli su na ulične proteste i kritikovali ugovor kao štetan za poreske obveznike i lokalnu zajednicu, a kritikama su se pridružili mnogi zvaničnici.

Trenutno nije jasno da li će novo sedište, umjesto u Njujorku, biti izgrađeno u nekom drugom gradu. Zasad je sigurno da se nastavljaju planovi s izgradnjom dela koji je predviđen u Virdžiniji, a iz Amazona nisu kazali da li će ta investicija sada biti još veća nego je ranije predviđeno.

Vlasti Nju Džersija odmah su ponudile Amazonu da kod njih pravi deo novog sedišta kompanije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.