Izvor: Tanjug | Petak, 15.02.2019.| 21:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kineski telefoni osvajaju Evropu - Apple i Samsung beleže pad

(Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)
Na globalnom tržištu pametnih telefona prošle godine je zabeležen trend koji su mnogi tržišni akteri nagoveštavali - kineski mobilni uređaji su preuzeli primat u Evropi.

Najnoviji podaci agencije za istraživanje tržišta Canalys pokazuju da je 32%, ili otprilike jedna trećina isporučenih pametnih telefona u Evropi u 2018. potekla od kineskih proizvođača - Huawei, Xiaomi i OnePlus, prenosi portal Verge.

Pri tome lavovski udeo u ukupnim isporukama, od preko 23%, imao je Huawei sa 42,5 miliona dostavljenih uređaja evropskim trgovcima. Samo u poslednjem lanjskom tromesečju, ovaj kineski tehnološki div je dostavio Evropljanima 13,3 miliona pametnih telefona, povećavši tako ukupne isporuke na Starom kontinentu za 55,7% u odnosu na 2017. godinu.

S druge strane, najveći pad izvoza smartfona u Evropu u 2018. godini zabeležio je tržišni lider, Samsung, čije su isporuke bile za 10 posto manje nego godinu ranije i iznosile su 61,6 miliona jedinica. Ni Apple nije briljirao iako se zadržao na drugom mestu sa 42,8 miliona isporučenih ajfona u Evropi prošle godine. To je, međutim, za 6,0% manje nego prethodne godine.

Analitičari predviđaju da će Huawei u Evropi do kraja ove godine svrgnuti Apple s drugog mesta, baš kao što će to uskoro napraviti u ostatku sveta. U opasnosti je i do sada nedodirljivi Samsung, navodi Verge.

Neočekivani prodor na evropsko tržište smartfona zabeležio je i kineski Xiaomi koji je zauzeo četvrto mesto povećavši svoj komad tržišnog kolača u četvrtom kvartalu za 62% na godišnjem nivou.

Procene kompanije Canalys pokazuju da je prošle godine ukupna isporuka pametnih telefona u Evropi pala za 4% na 197 miliona jedinica. Samo u poslednja tri meseca, ukupne isporuke su pale za 2% na 57 miliona, pri čemu su kineski dobavljači značajno povećali dostavljene količine potisnuvši rivale.

Ben Stenton, analitičar Kanalisa kaže da su se zbog tenzija između Kine i SAD-a, kineske kompanije okrenule evropskom tržištu, što je išlo na ruku evropskim kupcima, jer su brendovi poput Huawei i Xiaomi "doneli konkurentnije cene i šokirale svoje evropske rivale".

- Američka antipatija prema kineskim brendovima nije prešla Atlantik - zaključuje portal Verge.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.